Blog: Depressierups

Annelies Voss is een blogger uit onze gemeente, die eens per week een gedachte deelt op ons platform. Ze heeft ook een eigen Facebookpagina.

Depressierups

De afgelopen zomer was dit het gesprek van de dag, de processierups, wat hadden wij er met zijn allen last van. Iedereen klaagde erover en de zalfjes waren niet aan te slepen.

Door: Annelies Voss

Nu de dagen korter worden, het weer slechter wordt en we weer binnen moeten zitten is er een nieuwe rups op komst. Deze is helaas niet te verhelpen met een zalfje. De depressierups, niet zichtbaar maar ontzettend voelbaar. Heel veel mensen zien op tegen deze donkere dagen en de gevoelens die ze met zich meebrengen. Het is niet zichtbaar en dus weten we niet wie er wel of geen last van heeft. 

Oorzaak

Hoe komt het toch dat als het herfst wordt we last krijgen van deze depressierups? Het heeft alles te maken met het gebrek aan licht waardoor onze biologische klok door de war raakt. Hierdoor heb je meer last van vermoeidheid, meer behoefte aan slaap, je wordt prikkelbaar en hebt een slechtere concentratie en kunt sombere gevoelens ervaren.

Paddestoelen 

Ondanks dat de herfst vele mooie dingen brengt, zoals prachtige kleuren in het bos en paddestoelen, is niet iedereen er blij mee. Persoonlijk word ik heel blij van de prachtige herfstkleuren. Ze zijn warm en gezellig maar het weer eromheen, vaak regen en wind, nee dat is niet mijn ding.

Je moet een jas aan, paraplu in de aanslag en het is koud, brrrr. De wintertijd doet er nog een schepje bovenop, je gaat in het donker de deur uit en als je thuiskomt na je werk is het ook donker. Allemaal ingrediënten die ons een onaangenaam gevoel geven. Bij de meeste mensen helpt het om het binnen wat gezelliger te maken met kaarsjes, lampjes en straks de kerstversiering. Maar niet bij iedereen werkt dit 'verlichten' tegen een depressie.

De natuur neemt ook rust

Wat kun je ertegen doen? Bereid je erop voor, je weet dat het eraan komt en je er last van hebt. Al is het donker weer, ga toch naar buiten voel de wind in je haren en geniet van de herfst zonnestralen. Je kunt ook extra Vitamine D nemen, 'een potje zon' noem ik het altijd. Probeer er niet teveel tegen te vechten maar ga er ook niet in blijven hangen. Maak het voor jezelf gezellig binnen en geniet ook van de rust die de wintermaanden geven. De natuur neemt ook een paar maanden rust dus mag jij dat ook. Het zijn de maanden bij uitstek om dat fotoalbum af te maken, heerlijk te lezen, films te kijken of gezellig visite te ontvangen.

Zelf heb ik al zakken met waxinelichtjes ingeslagen en mijn heerlijke deken ligt klaar op de bank. Nu moet ik alleen nog iets bedenken op de kerstliedjes die straks weer in overvloed op de radio komen…

Liefs Annelies, reacties zijn van harte welkom!

Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten, gastschrijvers, analisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl