Winkels worden weer woningen in de binnenstad

BERGEN OP ZOOM – In het kader van de aanpak van de binnenstad heeft de gemeente Bergen op Zoom nieuwe plannen gelanceerd, die het onder andere eenvoudiger moeten maken om winkelpanden weer tot woonruimte om te bouwen. De eerste aanvragen die onder deze nieuwe beleidsvisie vallen zijn nu in behandeling.

De leegstand moet terug worden gedrongen. Dat is één van de actiepunten in een heel pakket aan maatregelen om de Bergse binnenstad weer meer uitstraling te geven. Onderdeel van dit plan is het terugbrengen van het aantal vierkante meters winkelruimte, tot proporties die passen bij deze tijd. Er is nu te veel aanbod en dat werkt leegstand in de hand. Op veel locaties willen mensen best graag wonen maar regelgeving, waaronder een bestemmingsplan, maakte dit soms erg lastig. De gemeente heeft daarom het beleid aangepast, zodat met name in de aanloopstraten makkelijker van invulling kan worden geswitcht. Dat plan is pas recentelijk bekend gemaakt maar de eerste vier aanvragen liggen nu al binnen.

Minder beperkende eisen

In de Lievevrouwestraat wil men van een voormalig winkelpand graag een woning maken en voor de Korenbeursstraat liggen maar liefst drie aanvragen ter beoordeling op het stadskantoor, laat gemeentelijk woordvoerster Bregje Schouteren-Suurland desgevraagd weten. Ze vertelt dat er voor deze nieuwe beleidsvisie ook al wel mogelijkheden waren, maar er kon toen minder: "De gemeente is in 2014 al begonnen met een beleid dat meer mogelijk maakte in de binnenstad, alleen er golden toen nog andere regels. Zo moest een perceel minstens 25 procent erf-, tuin- of buitenruimte hebben. Dat was niet altijd haalbaar, waardoor een plan niet door kon gaan." Zo'n eis geldt bijvoorbeeld niet meer standaard, waardoor meer panden in aanmerking komen voor een woonbestemming. Overigens zijn vóór de nieuwe regeling inging ook al volop plannen tot stand gekomen, meldt de woordvoerster: "In de Lievevrouwestraat komen op de plaats waar ooit Videoland zat bijvoorbeeld vier appartementen."