Wouter Goudswaard schept logica in het absurdisme

BERGEN OP ZOOM – Wouter Goudswaard is striptekenaar, illustrator en cartoonist. Maar vooral bij dat eerste ligt z’n passie, vertelt hij eerlijk. Hij leest al sinds jonge leeftijd veel strips en begon ook al jong met tekenen. Sindsdien laat hij papier en potloden nauwelijks nog met rust. Woensdag presenteert de Eindhovense uitgeverij Strip2000 zijn eerste album met de avonturen van Balthasar, een 18-jarige baby die op een surrealistische reis gaat.

In 2013 publiceerde Wouter zijn eerste korte strips, bestaande uit twee of drie plaatjes. Ze waren Engelstalig en werden door hem op internet gezet, in de hoop zo veel mogelijk mensen te bereiken. In die zin bestaat Balthasar, de hoofdfiguur uit Ridiculand al langer. Nu ligt er een 44 pagina’s tellend stripalbum klaar, waarin natuurlijk veel meer kan dan in korte online verhaaltjes is te vertellen. Wouter is blij dat het hem gelukt is en dat de uitgever ook heil ziet in de avonturen die Ridiculand te bieden heeft. De tekenaar weet nu al dat ie een vervolg mag gaan maken, het verhaal begint zelfs langzaam al vorm te krijgen in zijn hoofd.

Een ‘echte man’ worden

Maar eerst over deel I; wat kunnen we verwachten? Wouter: “Balthasar is 18 jaar maar nooit volwassen geworden. Hij is eigenlijk gewoon een hele grote baby en kan bijvoorbeeld nog altijd niet lopen. Wel heeft ie een enorme snor gekregen, die als een strik over z’n verder kale hoofd is geknoopt. En hij heeft heel vaak ruzie met de buurjongen, die tegen de rand van Ridiculand woont.” Dat land is van de ouders van Balthasar. Zijn vader is een gewone mensenman en zijn moeder een fabeldier. Daar werd toen ze trouwden niet door iedereen even fijn op gereageerd, daarom hebben ze een eigen koninkrijk gesticht: Ridiculand. En in dat land wordt Balthasar op pad gestuurd, gedragen door twee mannen die hem op weg moeten helpen zelf ook een ‘echte man’ te worden. Ze komen onder meer een volk van mini-wezentjes tegen, die eerst niets van de held moeten hebben maar dat verandert als ze ontdekken een gezamenlijke vijand te hebben: de buurjongen!

Het moge duidelijk zijn: absurdisme voert de boventoon in de wereld van Wouter Goudswaard. “Ik houd heel erg van die humor”, vertelt hij. “Maar er moet wel een soort logica in zitten, anders wordt het té makkelijk.” Die verhaallijn moet kloppen dus. En dan zijn 44 pagina’s, de Europese standaard voor stripboeken, zó gevuld.

Twee presentaties

Op woensdag 11 augustus houdt de Eindhovense uitgeverij Strip2000 een open dag. Er zijn meerdere tekenaars aanwezig én Ridiculand wordt dan gepresenteerd. Iedereen is er van harte welkom. Daarnaast houdt Wouter een tweede presentatie in Bergen op Zoom, op zaterdag 27 augustus, van 15.45 tot 17.00 uur bij boekhandel Quist. Vanzelfsprekend zijn op beide bijeenkomsten gesigneerde exemplaren te verkrijgen. Het album is ook te bestellen via de website van Wouter Goudswaard.