Zakkaartjes App voor verpleegkundigen Bravis ziekenhuis

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie): OK-verpleegkundigen Tooke Lardenoy-Kleindop (links) en Vera van Roemburg (rechts) zijn blij met de komst van de Zakkaartjes App. (foto: Bravis)

BERGEN OP ZOOM / ROOSENDAAL – Verpleegkundigen en artsen in het Bravis ziekenhuis kunnen sinds kort medische protocollen en werkinstructies raadplegen via een app op hun smartphone. Voorheen werden hiervoor papieren kaartjes gebruikt, die in de zak van het uniform gestoken werden. Met de komst van de Zakkaartjes App hebben zorgprofessionals de belangrijkste protocollen altijd beschikbaar en up-to-date in één app.

Zakkaartjes ondersteunen zorgprofessionals in hun werk. Op het kaartje staat in het kort een medisch protocol of werkinstructie uitgelegd. Bijvoorbeeld het nuchterbeleid voor patiënten of de richtlijnen voor handhygiëne. In de Zakkaartjes App worden deze kaartjes digitaal gebundeld en beheerd. Hierdoor zijn aanpassingen snel verwerkt en beschikken alle gebruikers over dezelfde, meest actuele informatie. De Zakkaartjes App zorgt hiermee voor meer gemak voor de verpleegkundige en arts, maar ook voor verbeterde kwaliteit en veiligheid voor de patiënt.

Enthousiaste eerste reacties

De afgelopen maanden is er op verschillende afdelingen in het ziekenhuis een pilot gehouden om de Zakkaartjes App uit te proberen. Deze is goed bevallen, aldus OK-verpleegkundigen Tooke Lardenoy-Kleindop en Vera van Roemburg: “Voorheen werkten we met losse blaadjes. Dat is nu niet meer aan de orde. Iedereen heeft tegelijkertijd het nieuwste kaartje direct in de app. Ook kun je makkelijk protocollen opzoeken met de zoekfunctie.”

Initiatief

Het initiatief voor de app komt van de verpleegkundigen van de Geriatrische Afdeling. Zij ontdekten dat er ziekenhuizen zijn die de papieren zakkaartjes hebben vervangen door de app. Brave, het innovatieplatform binnen het Bravis ziekenhuis, heeft met de betrokken partijen het idee verder uitgewerkt. Denise Verburgh, werkzaam bij Brave: “We zijn heel blij met de Zakkaartjes App. De app zorgt voor een eenduidige werkwijze. Daarnaast dragen verpleegkundigen zelf de protocollen aan die ze terug willen zien. Hierdoor is de app altijd relevant.”