Ze zijn er weer… de asperges van de Brabantse Wal

De eerste asperges gaan, vergezeld door twee jonge adjudantjes, op weg naar koning Willem-Alexander. Het is een traditie die elf jaar geleden is ingezet, na een bezoek van koning Beatrix aan Bergen op Zoom. (Foto en tekst: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – De eerste asperges van het seizoen zijn er weer! De Woensdrechtse wethouder Martin Groffen was, namens de drie Brabantse Wal-gemeenten, vrijdag bij de 'eerste steek' van het culinaire evenement ProefMei. Het kistje met het witte goud ging nog dezelfde middag op weg naar koning Willem-Alexander. Vanaf nu zijn ze ook te koop, al zijn de Brabantse Wal-asperges door de achterlopende natuur nog wel schaars. 

De organisatie van de ProefMei nam vrijdag de officiële aftrap van het AAA-seizoen. De drie A's staan voor asperges, ansjovis en aardbeien. Het is nog relatief vroeg in het seizoen en veel aspergevelden zijn nog onaangeraakt. Alleen bij aspergebedrijf Loos in Moerstraten wordt al volop gestoken. Daar kunnen ze nu al uit de grond door het gebruik van restwarmte, geleverd door de nabijgelegen vergistingscentrale van BioMoer. "Door de natuur een handje te helpen is het mogelijk het seizoen op te rekken ", legt de Halsterse aspergeteler Cees van Tiggelen uit. De mede-initiatiefnemer van BioMoer is ook voorzitter van de aspergetelersvereniging Brabantse Wal. Dat heeft hij veertien jaar gedaan en nu draagt hij de voorzittershamer over aan collega-ondernemer Ad de Weert. ProefMei-voorzitter Dennis van Tilborg zette het echtpaar Van Tiggelen daarom in het zonnetje. Want zonder het pionierswerk van Cees en Mariëtte zou de ProefMei nooit hebben bestaan.

Ansjovis: eind deze maand?

Ook een andere A, namelijk de ansjovis, is nog erg schaars. Ze worden nu nog niet gevangen maar als het weer zich zo doorzet, zouden ze eind deze maand al beschikbaar kunnen zijn, zegt Rian van Dort. "Er worden temperaturen tegen de 25 graden verwacht en dan schiet het behoorlijk op". Maar… de natuur is grillig en je weet nooit hoe een ansjovisje zwemt. Het blijft een voorzichtige voorspelling.

Proeverij

Het is inmiddels traditie dat de 'eerste steek' van de nieuwe asperges vergezeld gaat van een culinaire proeverij en presentatie voor de sponsoren en ondersteuners van het evenement. Dat gebeurde in de Hofzaal van het Markiezenhof, onder de titel 'ProefMei Celebrates Food'. Zo waren sponsor Rabo Zuidwest-Brabant en ook de drie colleges van Bergen op Zoom, Woensdrecht en Steenbergen vertegenwoordigd, met als speciale gast de Brabantse gedeputeerde Edith Spierings. Brabant heeft veel te bieden op culinair gebied en de drie Bergse A's zijn inmiddels niet meer wég te denken van de Brabantse menukaarten. Bovendien, zo benadrukte Spierings, is deze streekcultuur geworteld in de Brabantse samenleving. En juist die band met de burgers zou extra aangehaald kunnen worden. "Zoek de verbinding", is haar oproep.

Galway

De ProefMei gaat letterlijk én figuurlijk over de grenzen kijken: volgende week gaat een delegatie naar Galway om te zien hoe men aan de Ierse westkust kansen benut met de combinatie van cultuur, toerisme en streekproducten. Want dankzij de zuivere en kwalitatief hoogwaardige producten is Ierland één van de meest gewilde 'foodie'-reisbestemmingen in Europa. De status van 'streekproduct' is een felbegeerde titel. In aspergeland heeft het 'witte goud' van de Brabantse Wal daarin een unieke positie. Zelfs de asperges van Limburg en Oost-Brabant -waar het merendeel van de Nederlandse productie vandaan komt- mogen die titel niet dragen.

Zie ook de websites van:

Video: Cees van Tiggelen neemt afscheid als voorzitter van Telersvereniging Brabantse Wal.