Ziekenhuis-CJG schakel tussen Bravis en Jeugdhulpverlening

INGEZONDEN MEDEDELING

WEST-BRABANT WEST – Het ziekenhuis-CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) is een nieuwe, laagdrempelige voorziening voor jongeren en ouders met vragen over opgroeien en opvoeden. Per 1 juni zijn de negen gemeenten van West-Brabant West gestart met een ziekenhuis-CJG in het Bravis ziekenhuis. Het ziekenhuis-CJG is een schakel tussen kinderartsen van het Bravis ziekenhuis en Jeugdhulpverlening in samenwerking met de Jeugdgezondheidszorg.

Kinderartsen in Nederland worden in hun dagelijkse praktijk regelmatig geconfronteerd met jeugd met klachten waarbij (psycho)sociale factoren een rol spelen. Bij een derde van de jeugd die in het ziekenhuis komt, is er sprake van niet-medische vragen of problemen.

Het Amphia ziekenhuis startte in 2015 een ziekenhuis-CJG met jeugdverpleegkundigen. Kinderartsen mogen zelf doorverwijzen naar jeugdhulp, maar hebben te weinig kennis over de mogelijkheden van zorg en verwijzen jongeren en ouders door naar de toegangen jeugd van hun gemeente. Dit kost veel tijd en niet iedereen vindt de weg. De kinderartsen van het Bravis ziekenhuis herkennen deze situatie. Reden om bij de gemeenten in West-Brabant West de vraag neer te leggen om ook in het Bravis ziekenhuis een ziekenhuis-CJG te organiseren.

Goede samenwerking

De negen gemeenten (Bergen op Zoom, Etten-leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht, Zundert) en de Jeugdgezondheidszorg West-Brabant (GGD West- Brabant en Thuiszorg West-Brabant) gingen in op het verzoek. Vanaf 1 juni 2019 is het ziekenhuis-CJG gestart, gefinancierd door de gemeenten.

Het doel van het ziekenhuis-CJG is een goede samenwerking tussen de kinderartsen van het Bravis ziekenhuis, de Jeugdgezondheidszorg en de Jeugdhulp. In de praktijk betekent dat wanneer tijdens het bezoek aan de kinderarts er (psycho-)sociale klachten naar boven komen, en niet duidelijk is welke hulpverlening het beste kan worden ingezet, de arts doorverwijst naar de ziekenhuis CJG-er. Die neemt vervolgens contact op met het gezin en samen bekijken zij welke hulp nodig is.

Jeugdverpleegkundigen

De ziekenhuis-CJG’ers helpen als er vragen zijn over opvoeden en opgroeien of omdat er meer speelt dan een lichamelijke klacht. Uniek is dat de ziekenhuis-CJG’ers de situatie vanuit zowel de medische als de sociale invalshoek bekijken. Gesprekken vinden plaats in het ziekenhuis, thuis of op een andere locatie. Vervolgens wordt als dat nodig is een verbinding gelegd met zorgprofessionals of met personen uit het eigen netwerk van het gezin. De ziekenhuis-CJG’ers hebben een achtergrond als jeugdverpleegkundige (0-4 jaar en 4-19 jaar).

Foto: Bravis