Zin in de Jazzdienst van 2017

BERGEN OP ZOOM – De Jazzdienst die traditioneel bij JazzBoZ is gaan horen jubileert dit jaar. Het is de 25e keer dat de Sint Gertrudiskerk swingend onderdeel is van het programma. Man van het eerste uur, dominee Willem Vermeulen, en pastoraal werkster Fredi Hagedoorn doen de dienst samen. Ze hebben er veel zin in!

Fredi gaat haar derde jaar in nu. Willem was één van de initiatiefnemers. Hij vertelt over het ontstaan van de oecumenische dienst: “Ik was hier een paar jaar actief inmiddels en sprak met pastor Lou Verhaegen over waarom er in zo’n jazzweekend zo weinig in de kerk gebeurde. De gospelmuziek ligt immers mede ten grondslag aan het ontstaan van de jazz. Hij was het met me eens, dus we hebben samen de toenmalige organisatie benaderd en het enthousiasme was wederzijds.”

MayDay Jazzband

Een vast onderdeel van de dienst is de opening met een street parade orkest. Willem: “We willen de muziek de kerk in brengen. Wat op straat speelt naar binnen halen en andersom, wat hier in de kerk leeft en speelt naar buiten brengen als het ware.” Al zeven jaar is die muzikale rol weggelegd voor de MayDay Jazzband, die dit jaar een bijzondere muzikale verrassing brengt met ‘MayDay meets Ibach’. Het imposante Ibach kerkorgel krijgt een bijzondere rol in die performance, op zich al de moeite van de dienst bezoeken waard.

Passend thema

De kerk is in ’87 opnieuw in gebruik genomen door de Katholieke parochie maar moest ook vooral een echte ‘stadskerk’ worden, van de hele samenleving dus. Daar is zo’n gezamenlijke dienst als dit natuurlijk een prachtig voorbeeld van, aldus Fredi. “Het thema van dit jaar is ‘With Imagination’ en daar is prachtige muziek bij gevonden. Die krijgt in zo’n setting, op een plaats als dit, altijd een extra indrukwekkende lading. Alleen al daarom is het zo mooi om dit te mogen doen.”

Hoogtepunten

Enkele hoogtepunten uit die 25 jaar wil Willem daarbij wel noemen: “Ik denk aan Madeline Bell, die heel erg betrokken bleek bij de kerk. Maar ook Linda Hopkins en Rosa King. Ze leven allebei niet meer maar wat was hun enthousiasme aanstekelijk.”

Beiden zijn ze blij met wat er in die jaren is bereikt. “Het doet goed om te zien dat geloof echt deel is uit gaan maken van een evenement als dit. En het is fijn dat diensten als deze ook nieuwe, jonge generaties aanspreken.” Er wordt dan ook veel gedaan om kinderen actief te betrekken, dit jaar onder meer met een grote wand vol papier waarop de kids mogen tekenen en schrijven. Willem: “Zo kunnen ze laten zien wat hun dromen zijn. We gaan er tijdens de preek ook met ze over praten.” Kortom, de Jazzdienst 2017 belooft opnieuw een mooie, muzikale bijeenkomst te worden waar iedereen van harte welkom is.

'Grande dame van de Nederlandse soul' Sabrina Starke is de zangeres die de 25e editie van de Jazzdienst opluistert. Graag geziene gaste bij De Wereld draait door. Ze treedt op over de hele wereld en won al heel wat awards. Vanwege een ode aan Bill Withers, met het Metropole Orkest, kreeg ze grootse complimenten van de muzieklegende zelf: “I’m not only flattered. I’m impressed. Thank you Sabrina for lending your wonderful voice to these songs. You are gifted and a gift to the world.”