Zorgen op Bergse Plaat om Waterknoop en de zwanen

BERGEN OP ZOOM – Hendrik Boot is bij veel Bergenaren vooral bekend als kunstenaar. Hij is echter tevens begaan met de natuur in en om de stad. Op een speciale Facebookpagina vertelt ie volgers onder meer over het wel en wee van een zwanenechtpaar op de Bergse Plaat. Dat dreigt echter door gebrekkig onderhoud te moeten wijken door een overdaad aan rietgroei.

Tussen de basisscholen Lodijke en De Kreek ligt een waterplas die al veertien jaar het thuis is van een zwanenechtpaar. Het stel is wereldberoemd in Bergen op Zoom en omstreken en haalt bijna jaarlijks de media als er weer eieren liggen of de kuikens het daglicht voor het eerst komen bekijken. Hendrik Boot heeft over de plas en het zwanenpaar een Facebookpagina gemaakt: Waterknoop-nieuws geheten, genoemd naar het rustieke stukje stadsnatuur. Hij luidt er echter ook geregeld de noodklok over de situatie daar en krijgt daarbij veel steun uit de buurt.

Dicht gegroeid

Er wordt door de gemeente op nogal bijzondere wijze omgegaan met het onderhoud van het riet in en om de Waterknoop, vertelt Boot niet alleen op Facebook maar ook in een persoonlijk gesprek met onze redactie. Naast het water wordt soms gemaaid maar het riet dat in het water staat heeft vrij spel. Dermate dat er op steeds meer plaatsen bijna geen water meer te zien is en er steeds minder ruimte overblijft voor de zwanen, die dit jaar overigens een nieuw nest zullen moeten bouwen want dat is wél weggehaald. Het wordt dus nog even spannend voor de buurt en de schoolkinderen die heel erg begaan zijn met de dieren.

Betrokken buurt en kids

De schooljeugd loopt in de pauze geregeld de papiertjes en ander zwerfvuil langs het water en het groen op te ruimen. Er is van zowel De Kreek als Lodijke veel betrokkenheid bij de Waterknoop en de zwanenfamilie. Mede daarom houdt Boot de Facebookpagina bij: “De zwanen zijn aan mij gewend. Zo hoeven anderen niet steeds dicht bij die dieren te komen en kunnen ze toch zien hoe het met ze gaat.” Hij vertelt ook dat het echtpaar de plas echt als hun domein ziet. Andere dieren worden stelselmatig verjaagd.

Vervuild

Doordat het riet in het water niet wordt bijgehouden is de vervuiling hier en daar behoorlijk, ondanks de opruimpogingen van de kinderen. In het water ligt veel rommel maar ook een groeiende verzameling ballen, van de jeugd en het sportveld ernaast. En het riet staat in de singels die in de Waterknoop uitkomen ook heel hoog, laat Hendrik zien met foto’s: “Het riet groeit tot in de tuin. Leuk zo'n tuin aan het water zonder water te zien.” Hij vult aan: “Natuurlijk zou de Gemeente dit zelf moeten constateren. Geen idee waarom men het wel half doet.”

Wil je de bewuste Facebookpagina ook volgen? Klik dan hier.

Foto's: Hendrik Boot