Zorgen over alcoholgebruik bij jongeren in de regio

BERGEN OP ZOOM / ROOSENDAAL – Het Brabantse netwerk voor verslavingszorg Novadic-Kentron maakt zich zorgen over het drankgebruik van jonge mensen in deze regio. Een onderzoek geeft zorgwekkende resultaten.

Op de website publiceerde Novadic-Kentron een artikel waarin wordt aangegeven dat het aantal jongeren dat door 'comazuipen' in het ziekenhuis belandt, blijft stijgen. Als mogelijke oorzaken noemt de instantie het fenomeen 'indrinken': "Voor ze gaan stappen drinken jongeren thuis, bij vrienden of op straat vaak al grote hoeveelheden alcohol." Dat bleek toen preventiewerkers in november en december 2015 in het uitgaansgebied van Bergen op Zoom en Roosendaal op pad gingen om het drinkgedrag onder minderjarigen in kaart te brengen. Het wordt door de organisatie als schokkend ervaren dat ouders het in de meeste gevallen nog goed vinden ook.

Meer dan de helft koopt overal met gemak drank

De ondervraagde jongeren lieten weten dat er in veel gevallen geen sprake was van leeftijdscontroles toen ze de drank kochten. Bijna de helft kon alcohol gewoon halen in de cafetaria en zelfs de sportkantine. In de horeca en de supermarkt ligt dat percentage zelfs nog hoger: 60 procent van de jeugdige deelnemers aan het onderzoek gaf aan daar drank te kunnen kopen. Novadic-Kentron is inmiddels in overleg met de gemeentes, politie en instanties om tot een plan van aanpak te komen.