Spelregelbord en voetbalshirts voor Kamperfoelieplein

Scholieren uit groepen 7 t/m 12 halen maar liefst tien zakken aan zwerfvuil op. Het Pleinregelbord moet voortaan duidelijk maken wat wél en wat niét kan op het plein. Zo blijft de omgeving schoon, heel en veilig. (Foto's: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Een buurtfeestje vanmiddag, aan het Kamperfoelieplein in Gageldonk-West. Buurtbewoners onthullen, samen met TOS (Thuis Op Straat), een bord met regels voor het plein. Tegelijk zijn er extraatjes voor de voetballende jeugd: speciale shirts met opdruk, gesponsord door Soccercenter. Ook de projectonwikkelaar doet een duit in het zakje met een sponsorbedrag. Alles draagt eraan bij om de omgeving leefbaar te houden. Oftewel: 'schoon, heel en veilig' zoals dit in beleidstermen wordt genoemd.

Gageldonk-West bloeit zichtbaar op. Niet alleen omdat het lente is, maar vooral door de vernieuwingen in de wijk die in razendsnel tempo gaan. Uitgeleefde krotten maken plaats voor spiksplinternieuwe woningen -vóór de bouwvak worden de eerste huurwoningen en koophuizen al opgeleverd- en ook de bestrating en plantsoenen krijgen een fris aanzien. Een punt van zorg blijft wel de verkeersveiligheid, zegt Piet van der Sloot. Vanuit commissie Verkeersveiligheid van 'Wij zijn de Wijk' hangt hij posters op en legt flyers onder ruitenwissers. Er wordt te hard gereden. De maximumgrens van 30 kilometer per uur is er niet voor niets. "Toch wordt er als razenden gereden in deze straat. Ook ouders die hun kinderen 's morgens naar school brengen en haast hebben."

Goede voorbeeld

En ook zwerfvuil kan een stuk minder. Om het goede voorbeeld te geven, gaan de basisscholieren deze middag op pad om het her en der rondliggende afval te verzamelen. Maar liefst tien vuilniszakken haalden de groepen in amper een uur tijd op. Het nieuwe 'Pleinregelbord' dat bij het trapveldje is geplaatst, moet in één oogopslag duidelijk maken hoe het hoort en wat de spelregels zijn. Niks weggooien op straat en rekening houden met de buurt. Deze borden hebben aantoonbaar succes, zegt Jeffrey Verwey van TOS. "Soortgelijke borden staan al aan het Zilverschoonplein, de Smistraat en de Marsstraat", zegt hij. En inderdaad: sinds ze er staan is er minder zwervuil. "Zo verdienen de borden zich snel terug".

Limonade, koffie en thee

De plaatsing van het Pleinregelbord is er gekomen na overleg met de buurt. Twee wijkbewoners, Tarik en Akan, hebben rondvraag gedaan onder 80 bewoners en 40 scholieren. Daar is dit project uitgekomen, mét de feestelijke middag. Compleet met springkussen en een standje met limonade, koffie en thee. Ook waren er informatiestands, onder meer van een initiatief voor zuiniger omgaan met energie. De onthulling van het Pleinregelbord was natuurlijk hét moment van de middag. Geen wethouder of politicus was gevraagd om het doek weg te halen maar een wijkbewoner. Deze eer was voor Günüs (met het rode jack op de foto), een jongeman die al jarenlang meehelpt het veldje in de straat schoon te houden. Niet voor niets kregen hij én de twee initiatiefnemers elk een doos Merci-bonbons als symbolisch bedankje. Het zijn die kleine dingen, die zoveel betekenen voor de leefbaarheid en saamhorigheid in de wijk.