Zorgen over langdurige afsluiting Zoomdam

BERGEN OP ZOOM – Het Comité Halsterseweg Pro Fietsstraat heeft met grote schrik kennis genomen van de plannen om maandenlang een belangrijke toegang tot de stad af te sluiten. Het werkgebied Zoomdam gaat niet alleen voor rijdend verkeer bijna vier maanden dicht, ook voetgangers kunnen er niet langs.

Lucas Jansen en Frans Wakkee zijn beiden bewoner van de Halstersweg en lid van het betreffende comité. Ze zijn zeer tevreden over de samenwerking met gemeente en aannemer waar het de aanpak van hun straat betreft, die moet gaan veranderen in een autoluwe fietsstraat. Minder gecharmeerd zijn ze van de volledige afsluiting van de Zoomdam. Hier komen Burgemeester Stulemeijerlaan, Noordzijde Zoom, Halsterseweg en Boerenverdriet bij elkaar. Een belangrijk en veel gebruikt verkeerspunt dus.

Bijna vier maanden

De Zoomdam gaat op de schop, met name ondergronds moet het nodige gebeuren aan zaken als leidingen en riolering. De betreffende bedrijven zeggen er 16 weken voor nodig te hebben en gaan er op 23 april aan beginnen, het is naar verwachting eind september af. Gedurende die periode is het er volledig afgesloten, voor alle verkeer dus ook voor voetgangers. Dit heeft volgens Jansen en Wakkee grote gevolgen voor de bereikbaarheid van de Halsterseweg  en delen van Tuinwijk en Noordgeest van en naar het centrum. Ze geven aan ‘grote moeite’ met die afsluiting te hebben.

Omlopen

Het wordt omlopen geblazen voor wie heen en weer wil tussen het centrum en dit deel van de stad, en flink ook. Dat hebben de briefschrijvers al uitgerekend. Je kunt te voet over de brug van De Zoom, bij het Roncalli, of over de nieuwe brug bij de Smitsvest. Het is heen en weer al snel twee kilometer om en dat vinden Wakkee en Jansen zeker voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn te veel. Ze roepen de gemeente dringend op om hierover in gesprek te gaan met de aannemer en te zorgen dat er de komende maanden altijd een doorgang is voor voetgangers en het liefst ook fietsers. De bewoners maken zich bovendien zorgen over een bedrijf als Bloemenatelier De Tulp, dat door de langdurige afsluiting klandizie mis kan lopen. De oproep is tevens naar de aannemer gestuurd.