Zorgonderneemster wil ‘Samargate-tapes’ via rechter openbaar maken

Fotobijschrift: Diana van den Kieboom-van Beest wil via een kort geding de bandjes openbaar kunnen maken, die ze heeft opgenomen tijdens de gesprekken over de aankoop van Samarbete-pand. Inmiddels wordt al gesproken over de 'Samargate-tapes', verwijzend naar de historische Watergate-tapes. (archieffoto)

BERGEN OP ZOOM / HALSTEREN – Zorgonderneemster Diana van den Kieboom-van Beest wil via een kort geding de geheime bandopnames openbaar maken, die zij heeft gemaakt over de aankoop van het pand Samarbete. Dat heeft zij vandaag via haar advocaat aan de gemeente laten weten. Vorig jaar voerde de onderneemster gesprekken met de Stadsmakelaar, waarbij het gemeentelijk pand in de verkoop stond. Deze gesprekken heeft ze op band opgenomen. Uit de opnames zou moeten blijken dat ze een concreet bod heeft gedaan over de aankoop – wat door het college van B&W wordt bestreden. Inmiddels wordt al gesproken over 'Samargate-tapes', verwijzend naar het Amerikaanse Watergate-schandaal uit de jaren '70.

De bandopnames zouden als bewijs moeten dienen maar de gemeente verbiedt de zorgonderneemster deze openbaar te maken. De bandjes zouden zonder toestemming en in strijd met de 'huisregels' zijn opgenomen, zo kreeg zij vorige maand per brief te horen. Morgen beraadslaagt de gemeente over de verkoop van Samarbete, waarbij het college een voorkeur heeft uitgesproken voor scoutingroep Jeanne d'Arc. De scouts hebben het pand al in gebruik. Diana van den Kieboom-van Beest wil Samarbete gebruiken als zorgbedrijf voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke handicap. De scouting zou er dan kunnen blijven, waarbij sprake is van gedeeld gebruik.

Juridisch steekspel

De dreiging met een kort geding is de zoveelste stap in het juridische steekspel rondom het gebouw aan de Beeklaan in Halsteren. De scoutinggroep is jarenlang gebruiker van het pand en huurt het van de gemeente. De organisatie zou het pand zelf willen kopen maar het ontbreekt hen aan de benodigde financiën. De vraagsom van 310.000 euro zouden de scouts niet kunnen opbrengen. Het college stelt de gemeenteraad nu voor om akkoord te gaan met een bod van 150.000 euro. Weliswaar vér beneden de reëele waarde maar met een 'antispeculatiebeding' zou voorkomen worden dat het met winst wordt doorverkocht. Jeanne d'Arc zou via onder meer de uitgifte van obligatieleningen financiëring willen zoeken bij particulieren en inwoners van Bergen op Zoom.

Gepasseerd

Ondertussen voelt onderneemster Van den Kieboom-van Beest zich gepasseerd. ZIj stelt een concreet bod te hebben gedaan maar daarvan kan het college zich niets herinneren. Haar advocaat, mr. J.J. Bronsveld van het kantoor Ravelijn Advocaten, heeft vandaag het stadsbestuur gemaand het standpunt wat betreft de bandjes te herzien; zo niet, dan volgt een kort geding om openbaarmaking via de rechter af te dwingen. De raadsman heeft hierin geen datum of tijdslimiet gemeld. De onderneemster heeft in oktober ook al met een kort geding gedreigd, waarna het college als reactie het pand uit de verkoop haalde. Sindsdien ijvert zij voor 'volledige transparantie en openheid' in dit dossier. Zij stelt dat ze hierin vanuit het stadskantoor wordt tegengewerkt. Ook zou haar echtgenoot, die gemeenteraadslid is, onder druk zijn gezet.