Zuidgeest mogelijk slachtoffer van ‘kaasbende’

BERGEN OP ZOOM / EINDHOVEN  – Kaasboerderij De Zuidgeest is mogelijk het slachtoffer van een 'kaasbende', die in heel Brabant actief zou zijn met gerichte inbraken. Dat meldt de website van Omroep Brabant: "Het is een lucratieve business". De inbrekers zouden op dezelfde wijze te werk zijn gegaan bij boerderijen in Udenhout en Genderen. De Zuidgeest is deze week beroofd van 150 kazen én een bedrijfswagen.  Een woordvoerder van de politie kan echter niet bevestigen dat het om één bende gaat. "Dat zal uit de onderzoeken moeten blijken." Alle inbraken worden vooralsnog afzonderlijk onderzocht.

Volgens Omroep Brabant is er een vast patroon te herkennen in de diefstallen: de inbraken zijn 's nachts, de banden van de auto's op het bedrijf worden lekgestoken en de kazen worden per kruiwagen weggehaald. Zo gebeurde dat ook in Udenhout, waar drie weken geleden 88 kazen zijn gestolen en enkele maanden eerder in Genderen waar de dieven met 200 stuks aan de haal gingen.

Alle soorten en kwaliteiten

De kazen zijn die de dieven hebben meegenomen, zijn van uiteenlopende soorten en kwaliteiten. Er zijn wel videobeelden uit de bewakingscamera's, bij de roof in Genderen, maar daaruit is geen duidelijk beeld van de daders te krijgen. Wel zou het vermoeden zijn, dat de gestolen kazen terrecht komen op onder meer de markt van Den Bosch. Grote kazen met een handelswaarde van 100 stuks zouden voor een fractie van de prijs zijn door onbekende handelaren aangeboden aan een marktkoopman. Deze is echter niet op het aanbod ingegaan omdat hij onraad vermoedde.