Zware bom uit WO-II gevonden in bos

De half uitgegraven bom, zoals boswachter De Jonge deze aantrof. Het handschepje waarmee de onbekende vinder had geprobeerd deze uit te graven steekt nog in het zand. (Tekst: Han Verbeem, foto: Erik de Jonge / Twitter)

UPDATE, dinsdag 28 augustus 14.30 uur: een woordvoerdster van het ministerie van Defensie meldt, dat de bom inmiddels door de EOD is veiliggesteld en afgevoerd naar een veilige locatie. Daar zal deze tot ontploffing worden gebracht. Volgens Defensie gaat het om een Britse vliegtuigbom.

BERGEN OP ZOOM – In de bossen rondom het buitengebied van Bergen op Zoom is een zware bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het gaat om een 500-ponder. Boswachter Erik de Jonge maakte vandaag melding van de vondst via social media. De directe omgeving is gelijk afgezet; de EOD is inmiddels ter plaatse. 

De exacte vindplaats van de bom wordt niet vrijgegeven, ook om nieuwsgierigen op afstand te houden. Wel is duidelijk dat het explosief in de directe nabijheid van de snelweg is aangetroffen, op 80 meter van de A58. De bergingswerkzaamheden hebben echter geen gevolgen voor het snelwegverkeer. Vermoedelijk is de bom door een hobbyist ontdekt, al dan niet met een metaaldetector. Degene die de bom heeft gevonden had aanvankelijk zelf geprobeerd deze met een handschepje vrij te leggen. Uiteindelijk trof boswachter Erik de Jonge de bom half uitgegraven aan, nadat de politie een melding had gekregen.