Zwembad De Schelp voorlopig dicht uit veiligheidsoverwegingen

BERGEN OP ZOOM – De directie van zwembad De Schelp heeft in samenspraak met de gemeente Bergen op Zoom besloten om uit veiligheidsoverwegingen zwembad De Schelp per direct te sluiten. Op dit moment is nog niet duidelijk hoe lang die sluiting zal duren.

Recente wetgeving verplicht eigenaren van zwembaden een inventarisatie uit te laten voeren van al het RVS dat in het zwembad aanwezig is. Vandaag kwamen de resultaten binnen van een onderzoek, uitgevoerd door een hierin gespecialiseerd bedrijf, en die stemden niet gerust.

Probleem met RVS

Het probleem zit ‘m in bouten die bij de bouw gebruikt zijn en die toen nog waren toegestaan. Na een dramatisch incident in een Tilburgs zwembad, waarbij een luidspreker naar beneden kwam en een baby overleed aan de gevolgen, zijn de normen landelijk opgehoogd. RVS mag sindsdien niet meer worden gebruikt door dergelijke constructies. Waar het nog onderdeel is van eerdere bouwperiodes dient het te worden gecontroleerd.

Na testen bleek onveiligheid

In het Bergse zwembad waren al veel RVS bouten vervangen voor exemplaren van andere materialen. Alleen in de verbindingen die onderdeel uitmaken van de constructie van het pand nog niet. Als verklaring geeft wethouder Arjan van der Weegen: “Het is een prachtig gebouw maar met een bijzondere constructie. Die verbindingspunten zijn erg lastig bereikbaar.”

Desondanks liet de gemeente ook op die plaatsen dat onderzoek uitvoeren. Er zijn een aantal onderdelen tevens getest in een laboratorium. Vandaag werden de resultaten ervan overhandigd aan de directie van het zwembad en de gemeente. Op basis hiervan kon maar één beslissing worden genomen: De Schelp moest per direct sluiten. Zelfs de zwemlessen van die middag zijn gecanceld. Kinderen en ouders zijn voor de deur opgevangen en bijgepraat, voor zover er al iets bekend is althans.

Oplossen niet eenvoudig

Daar wringt nog wel even de schoen namelijk. Uit nader onderzoek moet duidelijk worden wat er dient te gebeuren om die lastig bereikbare RVS bouten te vervangen. Pas daarna zal duidelijk worden hoe lang de locatie werkelijk dicht gaat blijven. Met dat onderzoek is meteen gestart, benadrukt het college, maar het kan best weken duren voordat er meer bekend is. De constructie-bouten omwisselen gaat waarschijnlijk zelfs maanden tijd vragen en de kans is groot dat dit moet gebeuren.

Voor de gemeente wordt het een hele opgave om te kijken wat er voorlopig aan mogelijkheden te realiseren is om de vele honderden kinderen, de scholen, recreanten, sporters en de verenigingen aan tijdelijke oplossingen te helpen. Er is zelfs al gedacht aan een tijdelijke overkapping van De Melanen. In de loop van de komende weken moet hier meer duidelijkheid over komen.