Wethouder Andrew Harijgens. (Tekst: Han Verbeem, foto: gemeente Bergen op Zoom)
BERGEN OP ZOOM – Wethouder Andrew Harijgens (GroenLInks) wil het tóch even kwijt: in de media zou een eenzijdig beeld ontstaan zijn over de daklozenopvang in Bergen op Zoom. Daarmee doelt de lokale bewindsman op het voorval met een zieke dakloze voor wie geen plek was in de opvang. Er werd uiteindelijk door twee betrokken dames een tent voor de man geregeld, om te voorkomen dat hij op straat en in de open lucht moest overnachten.
KijkopBergenopZoom.nl besteedde aandacht aan dit voorval. Het incident leverde de gemeente de nodige kritiek op, onder meer via social media. Ook de politiek reageerde verontwaardigd. De commotie is nIet helemaal terecht, aldus de lokale bewindsman. Daarom heeft hij de behoefte om het gemeentelijk opvangbeleid nader toe te lichten.
Lovenswaardig
"Het moet gezegd, het initiatief van de twee dames is lovenswaardig", moet Harijgens toegeven. Maar hij benadrukt dat elk verhaal een keerzijde heeft. Zo ook nu. De wethouder mag en kan niet op persoonlijke dossiers van cliënten ingaan. "Maar neem van mij aan: er zal een goede reden voor geweest zijn." Wethouder Harijgens kan zich niet herkennen in de kritiek, als zou de gemeente zich drukker maken om het verwijderen van de tent dan om te zorgen voor een oplossing voor de betreffende dakloze. "De hulpverleners zijn helden. Maar geen heiligen. Als er een situatie ontstaat die bedreigend kan overkomen voor het personeel en de bewoners van de opvang, dan kan het gebeuren dat onderdak wordt geweigerd." Veiligheid gaat voor alles, aldus Harijgens.
Complex
De opvang van dak- en thuislozen is complex. In anderhalf jaar tijd is onderdak geboden aan 90 thuislozen. Het wérkelijke aantal dat in aanmerking zou komen voor opvang is veel groter, maar niet voor iedereen is dat helaas mogelijk. "Een aantal van hen heeft gecombineerde problematiek, met een psychische achtergrond in combinatie met een drugs- dan wel drankverslaving."
Daar zijn ook zorgmijders bij, aldus Harijgens. "Het gaat om een groep die buiten het reguliere zorgsysteem valt." En daarnaast is Bergen op Zoom ook centrumgemeente, waardoor het aantal dak- en thuislozen relatief groot is. "We hebben te maken met een opvang vanuit de regio." Het is roeien met de riemen die er zijn en daarbij doen de begeleiders van WijZijn Traverse "hun uiterste en ultieme best", zo benadrukt de wethouder. "Binnen de kaders waarin we moeten werken doen we het best mogelijke."