Acht eretitels op Rabo Sportgala

BERGEN OP ZOOM – Vrijdagavond 15 december zijn in Theater De Maagd de winnaars bekend gemaakt van de 41e Sportverkiezingen van de Gemeente Bergen op Zoom. Zeven sporters en teams vielen in de prijzen. Het jaarlijkse Beachvolleybaltoernooi van Sic Pugno werd uitgeroepen tot  Sportevenement van het jaar.

Een trotse voorzitter Sportcommissie Loes Franken: ”Ieder jaar zijn wij weer verbaasd over al het sporttalent in onze gemeente. Een groot aantal mensen hebben op hun favoriet gestemd en daarmee een belangrijk aandeel in de einduitslag gehad. Wij zijn heel tevreden. Het was weer een mooi sportgala met prachtige winnaars en genomineerden. We gaan het lopende sportjaar opnieuw goed rondkijken om de prestaties van de sporters in de gaten te houden. Op naar het 42e Sportgala in 2018!”

Sportman

Bij de mannen viel de keuze op Bart Nieuwkoop. De voetballer begon zijn voetbalcarrière als 4-jarig jongentje bij de Tholense Boys. Zijn talent werd opgemerkt en op zijn 9e werd hij door RBC gescout. In 2011 haalde Feyenoord hem naar Rotterdam. Zijn  debuut in het eerste elftal van Feyenoord maakte hij vier jaar later. De 21-jarige rechtervleugelverdediger verdiende de afgelopen jaren een profcontract tot 2020 bij de Rotterdammers. Na een lange blessure maakte hij dit najaar zijn debuut in de Champions League en heeft inmiddels een basisplaats veroverd onder trainer Van Bronckhorst. Ook speelde hij al in jeugdteams van Oranje.

Sportvrouw

Bij de dames ging de titel van Sportvrouw 2017 naar Ellen Walrave. De 19-jarige Jeu de Boule speelster van Jeu de Boulesvereniging Petangeske heeft laten zien dat ze onder druk kan presteren. En dat terwijl ze één van de jongste deelneemster was op het Nederlands kampioenschap. Op het Europees kampioenschap voor beloften (18/22 jaar) haalde Walrave op het onderdeel precisieschieten petanque een mooie bronzen plak. Op het EK Nations Cup werd zij met haar team tweede. Walrave laat daarmee zien al enkel jaren tot de Europese top te behoren. De studente maakt deel uit van het Nationale Vrouwen Beloften Selectie van de Nederlandse Jeu de Boules Bond en ontving vorig jaar de topsportstatus bij Erasmus Sport.

Sportploeg

Ook bij de categorie Sportploeg van het jaar was het een nek aan nek race. Uiteindelijk haalde het Judo Kata team van Sportschool Shintai de titel weer binnen. Ook dit jaar heeft het judoteam met de broertjes Jelle en Wessel van Roosendaal, Kayleigh de Crom, Hans Kraak en Peter Goossens uitstekend gepresteerd. De judoka’s werden vierde op het WK Kata in Italië en haalden een vijfde plaats op het Europees Kampioenschap. Op het NK heeft het team twee keer de eerste plaats gewonnen. Het Kata Team heeft niet alleen op grote internationale en nationale toernooien goed gepresteerd, maar ook op landelijke en regionale toernooien doen ze het goed. Shintai is het eerste Nederlandse team dat het German Open op haar naam schreef.

Christ van Wijk aanmoedigingsprijs

De Christ van Wijk aanmoedigingsprijs werd voor de 26e keer uitgereikt door Jan van Wijk. Hij gaf de trofee die zijn vaders naam draagt aan Lotte Haest. De 13-jarige atlete van AV Spado steekt momenteel met haar sportprestaties met kop en schouders boven leeftijdsgenootjes uit. Ze heeft dit jaar in haar eigen leeftijdscategorie ontzettend goed gepresteerd, maar ook een klasse hoger. Zij mag zich Nederlands Kampioen Poolstokhoog, Poolstokhoog indoor én discus noemen. Ook is ze Brabants Kampioen geworden op de onderdelen discus en kogel. Binnen haar vereniging heeft ze de Bob Stuker trofee voor meest veelbelovende junior ontvangen.

Sporter(s) met beperking

Heel speciaal was de uitreiking aan de Sporter met een beperking. Christel Verbogt, bekend van de Mis(s)verkiezing 2017 en het landelijke gezicht van de landelijke campagne voor gehandicapte kinderen, reikte de prijs uit aan Suzie Pellis. De 9-jarige oogst met haar zwemtalent veel bewondering, temeer daar ze haar rechterhand en een deel van haar onderarm mist. De sportieve Suzie bleek op jonge leeftijd al erg goed te kunnen zwemmen. De zwemster zit in groep 7 en traint drie keer per week bij Hieronymus in Roosendaal en bij de Paralympische Miniorenselectie van de KNZB.  Zij geniet enorm van het zwemmen en is bovendien erg gedisciplineerd. Die eigenschap heeft haar geholpen om Nederlands Paralympisch kampioen te worden van de minioren, meisjes. De Bergse heeft haar prijzenkast aardig gevuld met meer dan 30 medailles. Haar droom is om in 2024 mee te doen aan de Paralympics in Parijs en heeft nog een grote wens. Zij hoopt dat meer meisjes en jongens met een beperking bij haar in Roosendaal komen zwemmen.

Seniorsporter

Jan Smeijers werd Seniorsporter van 2017. De wielrenner ontdekte zijn passie op 14-jarige leeftijd. Tot zijn 50e jaar deed hij mee aan wedstrijden. Hij is nu inmiddels 72 jaar en fiets nog bijna dagelijks een ronde. Een rit van 100 kilometer of meer is geen uitzondering. Je kunt hem op zijn stalen ros tegen komen in de omgeving van Bergen op Zoom of nabij de camping in Zoutelande over de Zeelandbrug en de waterkering.

Sportvrijwilliger

Gaby Niemantsverdriet werd verkozen tot sportvrijwilliger. Hij werd gekozen uit de groep genomineerden, die het afgelopen jaar door Zuidwest TV tot sportvrijwilliger van de maand werd uitgeroepen. Niemantsverdriet is al 49 jaar lid van SV Dosko. Als 10-jarige jongen begon hij bij de Bergse club met voetballen en doorliep alle top jeugdteams. Meer dan 500 wedstrijden speelde hij in het vlaggenschip van de club. Van 1992 tot 1998 was hij trainer van de selectie. In 1991 begon ook zijn bestuurlijke loopbaan bij de Stichting Clubhuis, waar hij bijna 20 jaar bestuurslid en voorzitter was. In het jaar 2009 werd hij voorzitter van Dosko en is dat nog steeds met volle passie. Zelf zegt Niemantsverdriet dat hij als voorzitter niet veel doet, maar vooral veel delegeert. Omstanders zeggen dat hij altijd betrokken is bij al het reilen en zeilen van de voetbalvereniging.

Sportevenement van het jaar

Tot slot reikte Wethouder Patrick van der Velden deze bijzondere prijs uit aan Sic Pugno, voor de organisatie van het jaarlijkse Beachvolleybaltoernooi. De volleybalvereniging organiseerde dit jaar voor de 22e keer het toernooi dat op de Grote Markt in Bergen op Zoom wordt gespeeld. Naast het wedstrijdelement worden er clinics gegeven aan scholieren of verstandelijk beperkte sporters om kennis te maken met de sport. Na vele jaren is dit toernooi midden in het centrum uitgegroeid tot vast sportonderdeel van de Bergse zomer. De prijs kan worden uitgereikt aan een organisatie van een bijzonder sportevenement op sportief, maatschappelijk en economisch gebied.

Felicitaties

”Het was lastig kiezen dit jaar. Vaak ligt het heel dicht bij elkaar en is het soms lastig om verschillende sporten juist te beoordelen. Het zijn allemaal geweldige sporters met ieder zijn of haar persoonlijke topprestatie”, zegt voorzitter Franken met respect voor de sporters. “Namens de voltallige commissie wil ik alle sporters feliciteren met hun titel en nominatie. Topsportprestaties komen niet vanzelf. Het kost veel bloed zweet en tranen, ook voor de genomineerden.”

De kampioenen kregen als herinnering een bokaal en een oorkonde. Ook de genomineerden ontvingen een oorkonde voor hun bijzondere sportprestaties in het afgelopen jaar. Het Sportgala werd afgesloten met een gezellige afterparty in het theatercafé.

Volg het sportgala op Twitter voor meer info en foto's van de avond.