Achteraf betalen voor parkeren kan, maar alleen met een app

BERGEN OP ZOOM – Het College van B&W heeft de raad geïnformeerd over de uitkomsten van een tussentijdse evaluatie betreffende het parkeerbeleid. Veel van de voorgenomen verbeteringen zijn gerealiseerd, aldus het schrijven. De wens van de gemeenteraad om achteraf betaald parkeren te realiseren wordt alleen mogelijk gemaakt voor mensen die er een app voor hebben.

In de Tussentijdse Evaluatie Beleidsnota Parkeren valt te lezen dat het voornemen was om op het Mineurplein en de Gedempte Haven (Kaai) achteraf betalen in te voeren. Het college vindt dat acheraf gezien niet meer nodig, om twee redenen: De regels voor parkeren voor vergunninghouders zijn gewijzigd, waardoor het gebied waar zij mogen staan is verbreed, en overal in de stad kunnen mensen met parkeerapps betalen via hun smartphone. Men gaat er blijkbaar van uit dat iedereen die heeft tegenwoordig.

Er zit tevens een financiële kant aan de zaak. Het aanleggen en onderhouden van slagbomen of vergelijkbare voorzieningen kost geld en het betekent ook, door landelijke regels, dat dan ineens btw dient te worden afgedragen van de opgehaalde parkeergelden. Dat zou de gemeente 21 procent minder inkomsten opleveren.