Alexander Pechtold opent zilver-expo en doet twee lepels cadeau

BERGEN OP ZOOM – Er staat op meerdere locaties in Bergen op Zoom een grote zilvertentoonstelling, tot 29 oktober 2017. Zaterdagmiddag werd deze geopend, met een programma dat qua omvangrijkheid een aardige weergave is van de grootte van de expositie. Speciale gast was zilverliefhebber Alexander Pechtold, die een mooi cadeau had meegebracht.

Velen vroegen zich af of de D66'er wel zou komen, nu de landelijke politieke ontwikkelingen zo'n lastige draai hebben genomen. Pechtold vertelde dat ie zaterdagochtend er zelfs vragen over kreeg van journalisten. Ze waren verbaasd dat hij hier toch tijd voor vrij maakte. In zijn korte speech was de link tussen zilver en de lastige coalitie-onderhandelingen snel gelegd. "Zonder wrijving geen glans", sprak de politicus relativerend. En hij zag meer overeenkomsten, in figuurlijke zin: "Coalities worden óók gesmeed."

IJdelheid

Ook over de de volledige naam van de expositie; 'Voorbij ijdelheid. Zes eeuwen zilver in en rond Bergen op Zoom', maakte Pechtold een grap. Hij was geportretteerd op een uitnodiging voor deze opening, in een zilveren spiegel. Dat had bij zijn politieke collega's wel tot enige hilariteit geleid. De kaart hangt vooral daarom op meerdere plaatsen te Den Haag in de D66 burelen, als subtiele verwijzing naar de vermeende ijdelheid die de fractievoorzitter zou hebben volgens sommigen. Hij kon er zelf om lachen, zo bleek voor een volle schouwburd De Maagd.

Complimenten en een welgemeend persoonlijk cadeau

Naast relativerende kwinkslagen was er vooral lof, in de speech van de zilverliefhebber, die ooit nog veilingmeester was en heel wat bijzondere stukken voorbij heeft zien komen. 'Zilver' is lang een ondergeschikte kunstvorm gebleven, die eigenlijk pas in het begin van de vorige eeuw serieuse aandacht en waardering begon te krijgen, vertelde Pechtold. Hij prees de inititiefnemers van deze tentoonstelling, die er tevens een fraaie catalogus bij hebben gemaakt van blijvende waarde.

De complimenten kregen tevens een maatschappelijke boodschap mee. De partijleider wees op de vele discussies over het behoud van identiteit, in een land en soms ook een streek of stad. Dit soort cultuurgoed hoort daar ook bij, stelde hij, en alleen al daarom is aandacht hiervoor belangrijk. "Het is best gewaagd daar zo'n grote expositie aan te wijden", aldus Pechtold. "En meteen daarom zo goed dat het gebeurt." Hij sprak zijn grote waardering uit voor de wijze waarop de tentoonstelling tot stand is gekomen en feliciteerde de aanwezigen met het resultaat. Als blijk van waardering had hij zelfs, uit eigen collectie, twee zilveren lepels meegenomen. Die bood hij een verraste burgemeester Petter -en daarmee de stad- aan, met bij voorbaat het excuus dat er geen tijd meer was geweest ze te poetsen.

Meer weten over de tenstoonstelling? Klik hier!