Antennes in Peperbus geen afbreuk aan monumentale waarde, vindt gemeente

BERGEN OP ZOOM – De gemeente reageert op de brief die Vereniging Binnenstad opstelde over de vorige week geplaatste antennes in de galmgaten van de Peperbus. Woordvoerder Erwin Stander laat weten dat dit in samenspraak en met goedkeuring van de Welstand Monumenten Commissie is gebeurd.

Het is niet nieuw, antennes in de toren van de Gertrudiskerk. Die zaten er al sinds 2011, aldus de reactie van de gemeente. Hiertoe was in 2010 al een vergunning verleend door het college, op basis van onder andere advies van de Welstand Monumenten Commissie. Ze moesten echter vervangen worden en ook dat was aangevraagd, eerder dit jaar. Dezelfde commissie oordeelde positief over dat verzoek en dat advies is door B en W overgenomen. Alle stappen om te komen tot vervanging zijn dus op een juiste manier doorlopen, laat Stander weten.

De gemeente vindt dus niet dat er afbreuk wordt gedaan aan de monumentale waarde van de Peperbus maar staat wel open voor verbetering van het aanzicht. Wethouders Arjan van der Weegen en Patrick van der Velden, die na het vertrek van Ton Linssen verantwoordelijk zijn voor Monumenten en Vergunningen, willen bekijken of het mogelijk is om de antennes minder op te laten vallen. Wellicht kunnen ze iets naar achteren of een andere kleur krijgen. In de verklaring van de gemeente valt verder te lezen dat de antennes nu vooral meer opvallen omdat de planken in de galmgaten zijn schoongemaakt en de antennes nog behoorlijk glanzen. Er is destijds gekozen voor het plaatsen in de toren om te voorkomen dat er ontsierende masten elders in de stad geplaatst moeten worden.