Antiek kledingstuk cipierskinderen krijgt plekje in Gevangenpoort

Wethouder Van der Velden presenteerde vanmiddag in de Gevangenpoort het pronkstuk: een antiek kinderjackje van een 18e eeuwse cipiersfamilie. Enkele hedendaagse kinderen mochten hem ondersteunen bij de onthulling. (Foto: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Wethouder Patrick van der Velden mocht vrijdagmiddag met gepaste trots het nieuwste 'pronkstuk' van het museum presenteren: een 18e eeuws kinderjakje. Het antieke kledingstuk kwam een jaren geleden tevoorschijn bij werkzaamheden aan de Gevangenpoort; het was ooit gebruikt om een tochtgat af te stoppen. Jarenlang lag het jakje in het museumdepot te verstoffen maar met de heropening van de poort krijgt het nu de presentatie die het verdient.

Het moment van de onthulling van het jakje is bewust gekozen, vanwege de Nationale Museumweek die momenteel gaande is. Wethouder Van der Velden merkt op, dat het jakje vermoedelijk gedragen is door de kinderen van een cipier die rond 1760 de Gevangenpoort bewoonde. Het is destijds intensief gebruikt en verschillende keren hersteld en vermaakt. "Mogelijk dat het door de vier kinderen van de cipier telkens is hergebruikt", sprak de lokale bewindsman. Het sobere kledingstuk is gemaakt van wol en gevoerd met linnen. Speciaal voor de tentoonstelling ervan is een vitrine gemaakt uit een antieke dekenkist. De buitenkant van de kist lijkt oud maar van binnen zit deze vol moderne techniek om het kwetsbare textiel te beschermen tegen klimaatsinvloeden.

Meer foto's zien? Klik hier voor een korte impressie.