Bal Maskee wil bezoekers historisch en cultureel Vastenavendbesef bijbrengen

Niet zómaar een Vastenavendfeestje… het Bal Maskee is een cultureel event met drijfveren, ambitie en visie. (Foto's: Kolder / Jan Slokkers)

BERGEN OP ZOOM – Na vijf jaar komt er tijdens de Vastenavendperiode van 2020 weer een Bal Maskee in het Markiezenhof. Het belooft opnieuw een bijzonder gebeuren te worden voor de culturele fijnproevers, zo laat organisator Jan Slokkers weten. Het Bal Maskee is op 7 februari in de Hofzaal en op de Kleine Binnenplaats. Het thema is dit jaar 'Minstrelen & Markiezen'. Kaarten zijn vanaf 25 november online te koop via De Maagd. Wees er op tijd bij, want… op = op!

De organisatoren willen met deze culturele avond "het Bergse Vastenavendpubliek meenemen in een reis vanaf de Middeleeuwen tot de huidige tijd, om hen zo enerzijds historisch besef mee te geven en anderzijds kennis te laten maken met de huidige tijd waarin de ontwikkelingen zich in een razend tempo opvolgen en waarmee wij hen meenemen naar de toekomst." Het uiteindelijke doel is om Bal Maskee een terugkerend driejaarlijks evenement te laten zijn op de Bergse Vastenavendkalender. "Zodat er een duurzaam karakter ontstaat en er ruimte zal zijn voor doorontwikkeling waardoor investeringen niet eenmalig zullen zijn." Een aantal bedrijven en instellingen, waaronder Hotel La Pucelle van Stadlander, heeft al ondersteuning toegezegd aan het evenement. 

Ambitie en visie

Het Bal Maskee (niet te verwarren met het eerdere Bal Maskee van Leutcomité Docht da Gij Wa Zee) is niet zomaar een vastenavendfeestje. Het is een gebeurtenis met drijfveren, ambitie en visie – zo benadrukt Slokkers.  "Het nieuwe aan deze editie is de nauwere samenwerking met klassieke muziek", merkt de organisator op. "Die breken we als het ware open om mogelijkheden te scheppen voor jong verrassend talent."  Daarbij is ook ruimte voor muziekstromingen zoals hip-hop en 'spoken words’. Evenals bij de eerste editie van jaar geleden zijn er ook ditmaal weer spontane happenings te verwachten – zo voorspelt Jan Slokkers. Zo kunnen de bezoekers zich wederom veheugen op zang en spel. Het gaat er hoogstvermoedelijk declamerend en jonglerend aan toe en ook zullen levende standbeelden hun opwachting doen.

(lees verder onder de video)

Creatief collectief

Er komt een speciaal ontworpen multifuncionele drankenbar en de omgeving wordt kunsrzinnig en duurzaam uitgevoerd door het creatieve concept van Papier Maskee. De inrichting van de Hofzaal en Kleine Binnenplaats is daarbij in handen van een creatief collectief van de bekende Bergse kunstenaars Els van Egeraat, Mirjam Drenth, Bart Tempelaars, Bep Baelde, Lars Hagenaars en Gerard Huis In ’t Veld. Het Bal Maskee staat onder regie van Jan's dochter Janneke Slokkers: Janneke werkte 9 jaar bij het Residentie Orkest op de artistieke afdeling waarna zij vervolgens in 2016 als freelancer verder is gegaan. In die hoedanigheid heeft zij inmiddels diverse opdrachtgevers gehad. Zo werkte zij onder meer als directeur voor het Nederlands Vioolconcours en was ze artistiek manager van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, manager van het Gergiev Festival en heeft ze als directeur het Batavierhuis opgezet, een nieuw initiatief in Rotterdam waarbij talentvolle kunstenaars, die werkzaam zijn in de muzieksector, een plek hebben gevonden waar ze kunnen werken, studeren en concerteren.”

  • De kaartverkoop is online en start maandag 25 november om 13.00 uur op: www.demaagd.nl. Toegangsprijs: € 15,00.