Bergen hangt de vlag uit ter ere van Maria

Ze zijn nu al te zien, in de aanloop naar 15 augustus: de vlaggen van de Maria Ommegang. Ook particulieren kunnen deze vlag, in een kleiner formaat, kopen voor 15 euro per stuk.

BERGEN OP ZOOM – De komende dagen zullen de 150 Ommegangvlaggen opnieuw wapperen aan de winkelgevels in de Bergse binnenstad. Weliswaar is de Maria Ommegang al geweest in juni, maar aanstaande maandag 15 augustus is de officiële katholieke feestdag van Maria Tenhemelopneming. De Lievevrouweparochie doet daarom een oproep aan de Bergenaren om dit weekeinde én op maandag 15 augustus óók een vlag uit te hangen ter ere van Maria. "Bergen op Zoom, houd Maria in ere!", aldus pastoor Paul Verbeek. Deze vlaggen zijn van een kleiner formaat dan de officiële Ommegangvlaggen. Ze zijn onder meer te koop bij fourniturenwinkel Van Poppelen in de Bosstraat. Kosten: 15 euro.

Met dit initiatief houden we op nieuwe wijze de belofte levend van Kapelaan Ooijens, aldus pastoor Paul Verbeek: "Ooijens beloofde Maria op 15 augustus 1942 een dankstoet wanneer Bergen op Zoom voor groot oorlogsgeweld gespaard zou blijven. In oktober 1944 werden we bevrijd en op 15 augustus 1945 trok de eerste Maria Ommegang door onze straten."

Als voorbereiding op het Hoogfeest van Maria Tenhemelopneming houdt pastoor Verbeek op zaterdag 13 augustus om 19.00 uur een bezinning, bij de expositie van de icoon van O.L.V. van de Altijddurende Bijstand in de Gertrudiskerk. "Het Mariabeeld van de Ommegang is daar nog steeds en zal mooi versierd zijn."

Kroonjuwelen en themajurk Mariabeeld

Op 15 augustus, de feestdag van Maria, is er om 19.00 uur een feestelijke eucharistieviering in de Lourdeskerk met medewerking van het kerkkoor Onze Lieve Vrouw van Lourdes en deelnemers van de Ommegang. Dan is het Mariabeeld te bewonderen met de themajurk, gemaakt door de Bergse textielkunstenaar Ward Warmoeskerken. Ook zijn ook de Kroonjuwelen te zien, die speciaal voor het Mariabeeld zijn vervaardigd door kunstenaar Rinus Bouwmeester uit Oudenbosch. De Kroonjuwelen -een grote en een kleine kroon en een scepter- worden op 21 september door Paus Fransiscus ingezegend. Pastoor Verbeek en kunstenaar Bouwmeester gaan hiervoor dan speciaal naar Rome.

www.rkboz.nl

www.mariaommegang.nl