Bergenaren willen gevel Ketrientje helemaal niet kwijt

BERGEN OP ZOOM – Onlangs kondigde TanteLouise aan dat er nieuwbouw komt op de plaats waar aan de Vismarkt nu nog het 'Ketrientje' staat. Het plan om ook de beeldbepalende voorzijde van dit pand te slopen valt helemaal niet goed. Een Facebookbericht van Paul Brooijmans krijgt veel steun, onder meer vanuit de politiek maar ook de voorzitter van Vereniging Binnenstad schaart zich achter de protesten.

Brooijmans wil met zijn social media bericht vooral “de gemeente wakker schudden”, vertelt hij in een telefonisch interview. Hij hoopt dat de massale betrokkenheid en steun die zijn oproep nu al losmaken een duidelijk signaal zijn richting het stadsbestuur. “Het is de mooiste gevel van één van de mooiste pleinen die we hebben”, vindt Paul. Hij snapt niet dat een stad, die het grotendeels moet hebben van de historische uitstraling, laat gebeuren dat dergelijke elementen worden weggesloopt.

Centenkwestie

Volgens Brooijmans, zelf ook een man met de nodige ervaring in de bouwwereld, is de keuze voor sloop vooral een financiële. “Het is veel voordeliger dan zo'n bestaand gebouw integreren in je nieuwbouwplannen. Maar op zich zou het prima kunnen, het pand verkeert in prima staat. Als we voortaan alleen maar praktisch gaan denken, kunnen we die Gevangenpoort ook wel wegslaan. Hoef je er niet meer omheen te rijden…”

Volop steun

De betrokken Bergenaar heeft vorige week het college aangeschreven over de kwestie. Hij krijgt onder zijn Facebookpost ook de nodige steunbetuigingen, van onder meer politici maar ook van Piet Juten, de voorzitter van Vereniging Binnenstad.

“Ik weet inmiddels dat ook Lijst Linssen en de BSD achter me staan”, geeft Brooijmans aan. Hij hoopt dat al die geluiden samen voldoende zijn om de sloop af te wenden. Er is hem veel aan gelegen het karakteristieke gebouw en stadsgezicht te bewaren: “Ik kan me wel vast gaan binden aan die muur maar dat moet toch niet nodig zijn?”