Bergse militair die in december een passagiersvoertuig ramde hoort twee jaar en tbs eisen

BERGEN OP ZOOM – De 29-jarige beroepsmilitair, die eind december een dodelijk ongeval veroorzaakte op de Rooseveltlaan, is door de rechtbank veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf met TBS. De militaire kamer van de Rechtbank Gelderland heeft vandaag daarin een uitspraak gedaan. De rechtbank oordeelt de man schuldig aan zowel doodslag als een poging tot doodslag in het verkeer. Hij mag ook vijf jaar niet zelf autorijden.

De militair zou lijden aan een aantal stoornissen, zo blijkt uit psycholigisch onderzoek, onder meer PTSS (post traumatisch stress syndroom). Daarbij zou hij regelmatig alcohol en drugs gebruikt hebben om zijn depressies de baas te blijven. Hij zou als beroepsmilitair in Afghanistan getraumatiseerd zijn geraakt, zo voerde zijn advocaat ter verdediging aan.

Op 28 december 2015 jaar ging er iets goed mis in het hoofd van de militair. Hij zou in zijn auto zijn gestapt om in de stad drank te gaan halen en reed met hoge snelheid over de Rooseveltlaan. Daarbij werd een personenauto geschept en kwam de bestuurder, een 58-jarige man, om het leven. Een 52-jarige passagiere raakte zwaar gewond. De militair was op dat moment dronken en buiten zinnen; hij moest door de politie met geweld in bedwang worden gehouden.