Binnenstadslab-nieuws: Studio Stadslab haalt ideeën en verhalen op in de binnenstad

BERGEN OP ZOOM – In het Binnenstadslab is vier weken lang een speciaal zithoekje ingericht geweest, waar Isabella Ramaekers allerlei mensen ontving die wat kwijt wilden over wonen, werken en verblijven in deze gemeente. Studio Stadslab heet het, en het krijgt in juni nog een vervolg.

De tijdelijke en huiselijke ontvangstruimte was een onderdeel van een project waarin de gemeente op zoek is naar hoe ‘anders werken’ is in te vullen. Dit is mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het idee is om niet alleen intern maar juist ook buiten de eigen organisatie te zoeken naar wat een juiste aanpak kan zijn. Daarom ontving Isabella ieder die wat kwijt wilde in wat zij noemde ‘Hand in hand met de Stad (Op zoek naar jouw verhaal)’. Ze maakte ook letterlijk foto’s van de handen van mensen die ze sprak.

Input van wie dan ook

Gemeenten hebben steeds meer de opdracht om samen te werken met lokale partners en ontwerpers, om invullingen te vinden voor actuele thema’s en uitdagingen. Het Binnenstadslab is natuurlijk dé centrale plek om dan mensen te ontvangen als je ideeën uit de stad wilt ophalen, al gingen gesprekken echt niet alleen om wat er in het centrum speelt. Er kwam van alles voorbij, van een pluktuin tot een cultureel evenement. Bewoners, toeristen, mensen uit de regio, forenzen, ondernemers; iedereen was welkom.

De geopperde, levensvatbare ideeën worden vervolgens zo veel mogelijk gekoppeld aan creatief talent uit onze gemeente. Zo ontstaat een geheel nieuwe kijk op hoe je lokaal een samenleving kunt inrichten, met korte lijntjes en veel wederzijds vertrouwen. In andere gemeenten zijn zo al hele mooie resultaten geboekt en ook hier zijn de eerste uitkomsten bemoedigend. Mensen vinden vertrouwen in elkaar en in het gemeentelijke bestuur heel belangrijk, heeft Isabella gemerkt.

Resultaten

Op 14 juni komt er nog een dag waarop mensen input kunnen geven. Dan worden tevens de resultaten tot nu toe zichtbaar gemaakt. Iedereen is daarbij welkom, waar je vandaan komt of woont, maakt niet uit. Alle relevante uitkomsten kunnen zelfs de bestuurders van de stad helpen bij het maken van keuzes, zeker als ze weten dat het breed gedragen wensen betreft. Hoewel het natuurlijk vooralsnog een proef is, willen de initiatiefnemers er graag mee verder. De eerste resultaten smaken naar meer dus ze zetten alles op alles er een duurzame werkvorm van te maken.

Foto: Mark Kok

Meer weten over ondernemen en vestigen in de centrum van Bergen op Zoom? Kom eens naar het Binnenstadslab of stuur een e-mail. Er is ook een Facebookpagina.