Blog: Verwachtingen

Annelies Voss is een blogger uit onze gemeente, die eens per week een gedachte deelt op ons platform. Ze heeft ook een eigen Facebookpagina.

Door verwachtingen te hebben creëren wij onze eigen teleurstellingen. Het klinkt misschien hard maar het is de werkelijkheid. 

Door: Annelies Voss

Verwachtingen

In de omgang met anderen creëren wij zelf verwachtingen die afgeleid zijn vanuit ons eigen denken en dat sluit meestal niet aan bij wat de ander denkt of vindt. Wat voor de ene heel normaal is, is voor de ander niet vanzelfsprekend. 

Hoe vaak gebeurt het niet dat we teleurgesteld zijn in de ander? Heel vaak volgens mij, omdat wij een verwachting hebben over wat de ander wel of niet moet doen voor ons. Verwachtingen neerleggen of creëren in ons hoofd maakt ons kwetsbaar, want als de ander niet aan de verwachting voldoet, volgt er teleurstelling, verdriet  en wrijving.

Teleurstelling

Wat doe je vervolgens met die teleurstelling? Ga je zitten mokken, boos worden, of vervelend doen tegen die persoon? Als de teleurstellingen zich opstapelen kan het zelfs leiden tot het verbreken van contacten en hoogoplopende ruzies.

Hiermee wil ik niet zeggen dat je alles maar moet pikken van de ander maar hoe je met de teleurstelling omgaat ligt helemaal bij jou. Natuurlijk mag je van binnen boos of verdrietig zijn, maar jij bent zelf degene die de verwachting naar de ander hebt gecreëerd niet de ander. 

Bijstellen

Is dit patroon herkenbaar voor jou, je hebt verwachtingen naar anderen en vervolgens wordt je teleurgesteld? Jij kunt een ander niet veranderen, wel kun je zelf je verwachtingen bijstellen naar een lager niveau of helemaal geen verwachting hebben. Als je de lat voor de ander niet te hoog legt kun je alleen maar verrast worden door zijn of haar acties.

Vrij laten

Alle mensen zijn uniek met hun eigen patronen en verwachtingen, laten wij met zijn allen elkaar vrij laten en niet vast pinnen op verwachtingen. Door elkaar vrij te laten zonder verwachtingen, creëer je spontaniteit bij de ander, laat je verrassen door de mensen om je heen zonder verwachtingen. Je zult versteld staan hoeveel rust dit geeft, niet hopen op die ene reactie of actie van die ander, nee sta er blanco in alles wat wèl komt is van harte welkom en verder laat het los.

Ik wens je minder verwachtingen toe en meer spontaniteit in je omgang met anderen.

Liefs Annelies, reacties zijn altijd welkom!

Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten, gastschrijvers, analisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl