Bomen aan Sasbaantje moesten echt weg

HALSTEREN – Recentelijk schreef Erik Verbogt, CDA-raadslid en lid van de gemeentelijke bomenwerkgroep, het college aan over plots gekapte bomen aan het Sasbaantje. Er was verontwaardiging over monumentaal groen dat ineens was weggehaald. Na een goed gesprek en een verhelderende brief blijkt dat er minder mis ging dan in eerste instantie het geval leek.

In een antwoord op de brief van Verbogt legt de gemeente uit wat er werkelijk aan de hand was. Tijdens reguliere onderhoudswerkzaamheden werd ontdekt dat vier bomen er slecht aan toe waren, dusdanig dat er drie meteen om veiligheidsredenen gekapt moesten worden en er één tot bijna de stam teruggesnoeid is. Het betrof dus noodkap, alleen dit is niet goed gecommuniceerd. De gebruikelijke afgesproken procedures, waarbij de werkgroep wordt betrokken, komen dan te vervallen, het had alleen wel gemeld moeten worden. Daar ging dus wat mis.

Paradepaardje

Door de kwestie bleek ook dat niet alle oude bomen aan het Sasbaantje op de lijst met ‘monumentale houtopstanden’ staat. Die wordt nu meteen bijgewerkt, zodat niet meer alleen het oostelijke deel maar de hele eikenlaan als monumentaal wordt aangemerkt. Ter geruststelling meldt de gemeente aan de bomenwerkgroep dat dergelijke oude houtopstanden juist het paradepaardje zijn van de groenbeheerders, die er alles aan doen om een gezond boombestand te behouden.

Soms moet de gemeente echter, als eigenaar en beheerder van meer dan 32.000 geregistreerde bomen, snel optreden. Zeker als zo’n oude boom een gevaar voor de omgeving blijkt te zijn. De werkgroep is weer helemaal gerust en Verbogt laat weten veel waardering te hebben voor de inzet en wijze waarop dit misverstand is opgepakt en kortgesloten. “Ik kan namens de boomwerkgroep spreken dat we van deze situatie weer veel geleerd hebben”, laat hij weten.

Stockfoto: Pixabay