Brandweer matigt acties: ‘We rukken uit voor alle meldingen’

BERGEN OP ZOOM / MOERDIJK – De Brandweer Midden- en West-Brabant (MWB) matigt de aangekondigde acties en zal voorlopig nog voor alle meldingen uitrukken; óók de minder spoedeisende gevallen. Dat meldt woordvoerder Ad Baselier van de Brandweer MWB. Eerder had de landelijke FNV verregaande acties aangekondigd, maar deze blijven voorlopig uit. Toch wordt enige overlast niet uitgesloten: "Minder urgente taken zoals, het leegpompen van een kelder of het bevrijden van een kat in de boom, kunnen wat langer op zich laten wachten".

Eerder sprak landelijk voorman Bert de Haas van FNV Overheid nog spierballentaal. "De brandweer in de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant rukt alleen nog uit bij spoedgevallen", zo dreigde de bondsman in een persverklaring. Maar vanmiddag liiet de Brandweer MWB weten, dat het allemaal niet zo'n vaart zal lopen in de regio waartoe óók Bergen op Zoom behoort. "Vanaf woensdag (vandaag, red.) gaan we op alle beroepskazernes zondagsdiensten draaien", aldus Baselier. Pas in een later stadium worden "publieksvriendelijke acties" overwogen. Wat deze precies inhouden is nog niet bekend. Baselier wil slechts kwijt dat de actievoerende beroepsbrandweerlieden zich hier "inhoudelijk op beraden".

Acties voor betere CAO

De brandweer voert de acties voor betere CAO-voorwaarden en arbeidsomstandigheden voor de beroepsgroep. Zo willen de brandweerlieden onder meer inkomenszekerheid en baangaranties voor de werknemers op hogere leeftijd, die niet meer in staat zijn om aan de actieve dienst mee te nemen. Het brandweerberoep is fysiek zwaar en niet vol te houden tot de 65-jarige pensioenleeftijd, aldus de actievoerders.