Bravis Ziekenhuis en mantelzorger helpen COPD-patiënt bij digitaal zelfmanagement

BERGEN OP ZOOM / ROOSENDAAL / AMSTELVEEN – In het project MijnCOPD testen longartsen van het Bravis ziekenhuis een nieuwe interventie voor COPD-patiënten. Met de combinatie van zelfmanagement, ondersteuning door de mantelzorger en telemonitoring vanuit het ziekenhuis verwachten zij 25 procent afnamen in het aantal longaanvallen te kunnen bereiken. Medicine Men, de ontwikkelaar van de software, heeft voor het project een Europese CrossCare subsidie ontvangen voor het opzetten van MijnCOPD. Een initiatief dat past in het door de samenwerkende partners in WestWest opgezette COPD- LAN-project.

Patiënten met ernstige COPD worden vaak meerdere malen per jaar in het ziekenhuis opgenomen. Om het aantal longaanvallen met 25 procent te verminderen, is het project MijnCOPD  opgezet. Door een vroege herkenning van de aanvalssymptomen in de thuissituatie, en de inzet van een bewegingsstimuleringsprogramma, komt de patiënt in een betere conditie. Hierdoor neemt de kans op een longaanval af. Binnen het bewegingsprogramma wordt de patiënt ondersteund door zijn mantelzorger en fysiotherapeut. Samen met de patiënt worden de beweegdoelen vastgesteld.

Slim horloge

Een aantal patiënten kan dankzij de subsidie binnenkort gebruikmaken van Emma, een zelfmanagementplatform van Medicine Men. Zij krijgen een ‘slim horloge’ (Pebble smartwatch), welke in verbinding staat met de mantelzorger van de patiënt en de afdeling longverpleegkunde van het Bravis ziekenhuis. De patiënt ziet op zijn smartwatch of hij gedurende de dag de afgesproken bewegingsdoelen haalt. Deze zijn op afstand door de fysiotherapeut in Emma op verzoek aan te passen. Lukt het niet om voldoende te bewegen, dan waarschuwt Emma de mantelzorger en waar nodig de afdeling longverpleegkunde van het ziekenhuis. Zo kan proactief worden ingegrepen, nog voordat er een longaanval plaatsvindt. Dit levert de patiënt naast een betere conditie meer kwaliteit van leven op.

Samenwerking

Diverse zorgverleners uit West-Brabant werken in WestWest samen aan een zorgpad voor COPD-patiënten. Doel is om hen na een aanval van ernstige benauwdheid, beter op elkaar afgestemde zorg te leveren.  Samen met Long Alliantie Nederland wordt een landelijke zorgprogramma uitgetest. Dit zorgpad COPD zal in 2018 leiden tot een nieuwe zorgstandaard voor het hele land. Het onderdeel MijnCOPD, is een initiatief van de longartsen van het Bravis ziekenhuis. Het platform wordt ontwikkeld in samenwerking met de makers van Emma, de WestWest zorgpartners en Long Alliantie Nederland.

Afbeelding (met toestemming): Medicine Men