CDA stelt kritische vragen over begroeiing geluidswal

BERGEN OP ZOOM –  Raadslid Erik Verbogt is vanwege zijn werk een expert in allerlei vormen van flora. Hij snapt niets van de keuze van de gemeente om een geluidswal langs de randweg te beplanten met groen dat het bijna niet kón redden.

De stenen geluidswal aan de Randweg Noord -ter hoogte van de Fort Pinsenweg- is afgelopen winter opgehoogd en beplant met de Lonicera Green Junkie, zo meldt Verbogt in een brief namens het CDA. Hij schrijft: “Na wederom een droge zomer constateren wij dat helaas alle planten dood zijn gegaan.” Dit had volgens hem prima voorkomen kunnen worden.

Vreemde keuzes

Het raadslid is verbaasd dat er niet is gekozen om de beplating aan de noordzijde aan te brengen. Daar had het groen eerst op kracht kunnen komen, de grond ligt er lager en houdt meer vocht vast. Ook stond er dan niet dagen achtereen fel brandende zon op, wat uitdroging had voorkomen. De groenspecialist vraagt zich überhaupt af of dit planttype wel zo’n beste keuze was. Er zijn sterkere en betere alternatieven volop, weet hij. Bovendien moet worden voorkomen dat uitheems groen de inheemse soorten verdringt, stelt zijn fractie.

Van het college wil het CDA weten of er garantie zit op de aangebrachte beplanting en zo niet, wat heraanplant zou kosten. Het liefst met een inheemse soort dus. Verder wil de fractie antwoord op de vraag waarom niet voor de noordzijde is gekozen, zodat het project in ieder geval kans van slagen had.

Foto: CDA Bergen op Zoom