CDA stelt vragen over data-lek bij gemeente

BERGEN OP ZOOM – Recent ging er iets mis met post die de gemeente verzond, waardoor een aantal jaaropgaven bij de verkeerde personen terecht kwamen. Het CDA spreekt van een data-lek en neemt de kwestie hoog op.

In februari heeft de gemeente jaaropgaven verzonden naar onder meer vrijwilligers, raadsleden en duoraadsleden, die om uiteenlopende redenen vergoedingen ontvangen. Achter de correct geadresseerde begeleidende brief waren in een aantal gevallen jaaropgaven van anderen gevoegd. Een data-lek, vindt het CDA, waar wettelijke verplichtingen aan vast zitten.

Gevoelige info

De jaaropgaven van veel mensen zijn naar een verkeerd adres gezonden en daar logischerwijs gezien door de ontvangers, stellen fractievoorzitter Annette Stinenbosch en duoraadslid Hans Peter Verroen. Ze schrijven: “Op een jaaropgave staan gevoelige financiële gegevens, zoals geboortedatum, adres en netto uitbetaalde vergoedingen. In het geval van raadsleden is dit niet erg: hun forfaitaire vergoedingen zijn toch al gepubliceerd. Voor anderen ligt dit uiteraard anders.”

Het CDA is van mening dat hier sprake is van een data-lek, volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens, en wijst het College op een aantal wettelijke verplichtingen. De partij wil weten of de gemeente van plan is de fout te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Tevens vraagt de fractie welke maatregelen worden getroffen om te voorkomen dat dergelijke gegevens in de toekomst wederom foutief worden verzonden.

Afbeelding (bewerkt): Pixabay/Gerd Altmann