CDA vraagt zich af of nieuwe geluidsschermen wel zo’n goed idee zijn

BERGEN OP ZOOM – De graffiti op het kunstwerk en het stukje scherm ernaast houdt de gemoederen behoorlijk bezig. Partij na partij vindt er iets van en meldt zich in de social media of per brief bij het college van B en W. Het CDA vraagt zich inmiddels af of die nieuwe geluidsschermen wel zo’n goede oplossing zijn.

Het kunstwerk aan de Halsterseweg moet zelfs nog officieel onthuld worden maar werd afgelopen weekend al besmeurd door vandalen. De VVD vindt zelfs dat er 1000 euro beloning moet komen voor wie de daders aanwijst. Wethouder Van der Weegen meldde dat het zo snel mogelijk wordt schoongemaakt en dat dit duizenden euro’s gaat kosten. Het wordt al met al een dure aangelegenheid, vrezen CDA-raadslid Erik Verbogt en duoraadslid Stefaan Verheugt.

Hoge kosten

“Het CDA kijkt echter verder dan dit incident”, meldt de partij schriftelijk aan het college. “Want de huidige houten geluidsschermen aan de randweg worden allemaal vervangen door dit type geluidsscherm. Het is natuurlijk een kwestie van tijd voordat deze schermen gevuld gaan worden met graffiti.” De briefschrijvers vrezen torenhoge rekeningen voor het steeds weer verwijderen hiervan. Enige lichtpuntje, aldus de fractieleden, is dat hun voorstel om een speciale graffitimuur te plaatsen in de gemeente nu voorrang krijgt. De illusie dat die nieuwe witte geluidsschermen daardoor ongemoeid blijven hebben Verheugt en Verbogt echter niet. Ze vragen het college daarom die beslissing nog eens te herzien en toch te kiezen voor zogeheten schanskorven. Dat zijn die metalen manden met stenen erin.

Zelf beschilderen

Als de bestelde schermen niet meer zijn af te zeggen moet er in ieder geval geïnvesteerd worden in een coating die het bekladden bemoeilijkt, vindt het CDA. Ze opperen ook nog om de graffiti-'artiesten' vóór te zijn en de wanden zelf te voorzien van afbeeldingen. De fractie denkt dan aan ‘visiteplaatjes’ uit de gemeente zoals het Markiezenhof, de Peperbus, het Raadhuis en dergelijke.

Foto: CDA Bergen op Zoom