CDA wil betere, lokaal besteedbare cadeaubon voor mantelzorgers

BERGEN OP ZOOM – Per gemeente is de wijze waarop mantelzorgers worden gewaardeerd nogal verschillend. Het CDA merkt op dat hier de betreffende cadeaubon maar karig is en ook nog eens lang niet altijd bij lokale bedrijven besteed wordt. Dat kan beter, vindt de partij, voor zowel de mantelzorgers als ondernemers.

In Oosterhout krijgt een mantelzorger een cadeaubon van maar liefst 200 euro, aldus CDA burgerlid Hilde Martens. Hier is het een verrassingsbox die drie tientjes waard is, schrijft ze, inclusief een cadeaubon van Bol.com of het VVV. Steunpunt Mantelzorg Bergen op Zoom pleit voor een eenduidig beleid, aldus de CDA-fractie in een brief aan het college.

Lokaal besteden

Ook ontdekte Martens dat in een aantal gemeenten, waaronder Steenbergen en Halderberge, waardebonnen worden uitgereikt die alleen bij lokale ondernemers te besteden zijn. ‘Een uitstekend initiatief’, vindt het CDA, dat ook hier ingevoerd zou moeten worden. Er valt dan nog altijd genoeg te kiezen en het steunt meteen het bedrijfsleven in onze gemeente. Het idee inspireerde het burgerlid zelfs tot een breder plan: Waarom niet zo’n ‘complimentencheque’ ook op andere momenten inzetten? De gemeente, maar ook andere organisaties, zouden zo’n cadeaubon prima kunnen uitreiken bij jubilea, een afscheid, een verjaardag en dergelijke. Het CDA wil graag een reactie van het college, zowel waar het (de hoogte van) de cheques voor mantelzorgers betreft als het breder inzetten van die bon bij andere gelegenheden.

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay