Coalitievorming laat nog even op zich wachten

BERGEN OP ZOOM – Nu het stof is neergedaald rondom de definitieve verkiezingsuitslag en de missers die er werden gemaakt, wordt het tijd om over de coalitievorming na te gaan denken. Dat gaat nog wel wat voeten in de aarde hebben waarschijnlijk.

De gesprekken die informateur Ad Verbogt in Bergen op Zoom voert met alle politieke partijen uit de Bergse gemeenteraad verlopen voorspoedig, laat de gemeente weten. Wel is inmiddels duidelijk dat er voor deze eerste ronde iets meer tijd nodig is, valt te lezen in een kort persbericht. Ook na het Paasweekend lopen de gesprekken door.

Niet met Linssen

De verhoudingen tussen GBWP en een aantal andere partijen liggen hier en daar wat lastig. Eerder deze week liet wethouder Arjan van der Weegen, die tevens lijsttrekker was bij de verkiezingen, weten geen behoefte te hebben aan een coalitie met Lijst Linssen. Daarvoor zou te veel zijn gebeurd, met name rondom Ton Linssen zelf. Toch is ook deze partij onderdeel van de coalitiegesprekken. De informateur moet natuurlijk alle partijen hierin betrekken, zeker als ze een serieus aantal zetels wisten te bemachtigen.

Auvergnepolder als breekpunt

Eveneens lastig is een verbond met daarin GBWP en de VVD. Die stonden in de verkiezingsperiode lijnrecht tegenover elkaar waar het de Auvergnepolder betreft. Volgens de liberalen moet daar ruimte voor bedrijvigheid komen, wil deze gemeente een serieuze toekomst hebben. Voor de partij van Van der Weegen is dat uitgesloten. De Liberalen zullen dus een behoorlijke knieval moeten maken, ook richting de achterban, willen ze onderdeel worden van de coalitie. Volgende week volgt een update over de eerste gespreksronde, belooft de gemeente.

Stockfoto: Pixabay/Gerd Altmann