College óók ontstemd over bomenkap Oranjeplein: ‘Dit ligt buiten onze macht’

(Tekst: Han Verbeem, foto: Pixabay)

BERGEN OP ZOOM – De 38 grote bomen op en rond het Oranjeplein zijn gekapt. En dat gaat ten koste van de leefbaarheid van de wijk, zo heeft de PvdA in een brief aan het college geschreven. "Verstening, verdroging, hittestress, minder groen. Hoe pakt de gemeente dat op?" PvdA-voorman Joey van Aken vindt dat het college zich hier 'summier' mee afdoet door  zijn fractie door te verwijzen naar de particuliere grondeigenaar. Donderdagavond kwam de brief ter bespreking aan de orde in de commissievergadering. Wethouder Patrick van der Velden zegt teleurgesteld te zijn in de bomenkap maar benadrukt in de commissievergadering dat het college hier geen enkele zeggenschap in heeft. "Het kappen van bomen is vergunningvrij, tenzij ze op de beschermde lijst staan." En dat is hier niet het geval. 

GroenLinks-raadslid Peter van den Ouden vindt dat de PvdA een terechte vraag heeft gesteld en oppert de suggestie om grondeigenaren méér te betrekken bij klimaatadaptatie en milieubescherming. "Het kan niet zo zijn dat wij ons als gemeente inzetten voor het klimaat en dat grondeigenaren daar niets mee doen." Ton van Dorst (Steunpunt BoZ) is eveneens teleurgesteld in de bomenkap. "De omwonenden zijn ook bij onze fractie langsgeweest", zegt hij.

Jammer voor de bomen en het plein

Raadslid Erik Verbogt vindt het weliswaar 'jammer van de bomen en het plein' maar verwijst naar het gemeentelijke Bomenbeleidsplan. "Er zijn voldoende andere plaatsen in de gemeente waar bomen staan." Dat roept een reactie op van GroenLInks. "Is het huidige beleidsplan nog wel van deze tijd als het gaat om de CO2-aanpak? Misschien is dit wel het moment om het beleidsplan te herzien." Vervolgens komt Reinout Krijnen met een alternatieve oplossing: "Het parkeerterrein voor de Nettomarkt is gemeentelijk terrein. Laten we daar nieuwe bomen planten." Wethouder Van der Velden antwoordt, dat dit "het beste mee teruggenomen kan worden in de Bomenwerkgroep", waarin een aantal raadsfracties vertegenwoordigd is.