College op de schop: verbreden of vernieuwen, ‘vóór april nieuwe coalitie’

(Tekst en foto: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – De bestaande coalitie van GBWP/VVD/CDA/GroenLinks gaat op de schop . Er komt een nieuw gemeentebestuur; hetzij met uitbreiding van extra partijen, hetzij in een totaal nieuwe samenstelling. Dat is donderdagavond duidelijk geworden in de raadszaal, waarbij raadsadviseur Ad Verbogt de uitkomst van de gesprekken met de raadspartijen bekend heeft gemaakt.

Het college is niet meer. Het college is vanavond gevallen”, zo vat Ton Linssen (Lijst Linssen) het samen. Wethouder Patrick van der Velden is echter terughoudend en weegt zijn bewoordingen: “Het college neemt kennis van de bevindingen van dhr Verbogt en zal maandagavond hierover beraadslagen. Uiterlijk woensdag volgt er een reactie.”

GBWP aan zet

Als grootste raadspartij is GBWP aan zet voor de verbreding dan wel vernieuwing van de bestaande coalitie: Aydin Akkaya kondigde namens deze fractie aan dat partijprominent Arjan van der Weegen bereid is samen met Verbogt aan de slag gaan om nog vóór april met een nieuwe coalitiesamenstelling te komen. De huidige wethouders blijven aan om de lopende zaken te behartigen, tot de nieuwe samenstelling is gevormd. Overige fracties onderschrijven de noodzaak van herschikking van de coalitieverhoudingen maar laten zich nog niet uit over het verdere proces. Wel is duidelijk: de raad drukt nu op de reset-knop.

  • Meer volgt