Column: Even geduld alstublieft

Even geduld alstublieft

De afgelopen weken heb ik iets interessants mogen ontdekken: Vrouwen kunnen urenlang stil liggen om hun wenkbrauwen een upgrade te geven. Ik begin al te ijsberen als ik 3 minuten moet wachten in de wachtruimte van een dokter of begin te zuchten als de caissière het niet voor elkaar krijgt om een blikje cola te scannen. Ik zal nooit geduldig worden, maar als de samenleving geduldiger wordt, lukt het mij misschien ook.

Door: Volkan Tasdan

Als ik terugdenk aan 2018 heeft ongeduld mij echt het meeste stress opgeleverd. Van waarom het zo lang moet duren voordat mijn vrouw klaar is om te vertrekken, tot wanneer er eindelijk iets gedaan wordt aan ‘t Ketrientje.

Op dat gebied is Bergen op Zoom best Caribisch. Lekker traag, we zien wel wat er gebeurt, af en toe een leeg pandje, dan weer een leuk feestje… No stress, agge mar leut et! Laten we eraan toegeven dat wij in onze gemeente iets meer geduld moeten hebben. De boulevard was te saai maar krijgt nu steeds meer kleur, de binnenstad begon op een spookstad te lijken maar ik hoor in ieder geval de inwendige mens niet meer klagen.

In Bergen op Zoom is het geduld bitter, maar haar vruchten zijn zoet. Als positivo werd ik vorige week wel even op mijn plek gezet door een mevrouw die al langer dan 30 jaar vlakbij het Zonneplein woont. Tijdens ons gesprek maakte zij duidelijk dat haar geduld op was. Het kwam door de auto’s die zijn afgebrand, vechtpartijen en steekpartijen die in haar omgeving hebben plaatsgevonden, maar vooral ook door de afname van contact tussen mensen in haar omgeving. Geen sociale controle meer, niet meer gezellig op de koffie en rust heeft plaats gemaakt voor angst.

Of ik dat nog durf goed te praten met het woord geduld. “Geduld geeft hoop mevrouw” is het enige wat ik uit mijn mond kreeg toen ik zag dat haar ogen volschoten. Ik zag de wanhoop, voelde me bijna schuldig, en toen zei ze: “Maar goed dat je zo bent ingesteld jongen, want geduld is de gids naar geluk.” Dat kunnen we wel gebruiken in onze gemeente. Ik wilde dat de samenleving mij leerde geduldig te zijn maar kwam tot de conclusie: dat zijn wij allemaal, samen! Als we met z'n allen iets meer geduld kunnen opbrengen, wordt 2019 een fantastisch jaar.

Columns betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl