Column: Je suis Reinoud & Gertjan

Column: Je suis Reinoud & Gertjan

Er is een nieuwe rage! Partijverlaterij: gewoon de ballen hebben om uit een warm badje te stappen terwijl de achtergebleven boze badeendjes nakwekken. Vervolgens een nieuw badje bouwen om niet van je geloof af te stappen en het volk te vertegenwoordigen met je hart! Je suis Reinoud, je suis Gertjan!

Door: Volkan Tasdan

Ik ben absoluut geen fan van Barack Obama maar tijdens een van zijn toespraken die, op zijn Amerikaans, na elke zin werd onderbroken door euforisch gejuich zei hij: “Een verandering vindt plaats omdat gewone mensen buitengewone dingen doen.”

Eerst nam Gertjan Huismans met pijn in zijn hart afscheid van zijn geliefde VVD, hij bleek een trendsetter, want Reinoud Krijnen verliet kort daarna de Christen-democraten. Waarom? Het komt erop neer dat beide heren niet meer het gevoel hadden dat zij het volk konden vertegenwoordigen op de manier zoals zij dat wilden. Dus wat willen zij graag? Dat onze stemmen niet verloren gaan.

De kritiek op deze ontwikkeling leunt vooral op de versplintering die er nu plaatsvindt. De teleurstelling is begrijpelijk maar dames en heren, zie hier een spin-off van onze evenredige vertegenwoordiging. Reinoud en Gertjan gaan door waar zij mee bezig waren: iets bijdragen aan onze samenleving als volksvertegenwoordigers. Nu misschien nog beter omdat zij hetgeen hen blokkeerde van zich hebben afgeschud. Dit zorgt niet voor instabiliteit en al helemaal is dit geen barst in onze democratische geloofwaardigheid, ik bedoel, ideologisch verandert er weinig.

Gertjan is nog steeds de sympathieke liberaal, met zijn flamboyante persoonlijkheid en hippe schoenen waar mijns inziens alleen een VVD’er in mag lopen. Reinoud doet precies wat het CDA de afgelopen jaren als motto heeft gebruikt: “Recht uit het hart, blijf dichtbij.” Zoals hij ook in zijn motivatie uitlegt: Meer tussen de mensen willen staan en aan een project voor inwoners voorrang geven in plaats van aan prestige projecten. Het zijn beide vertegenwoordigers met hart voor de stad, die hun partij niet verlaten omdat ze dat willen maar omdat ze verandering en verbetering willen zien.

Als we gaan discussiëren over zetels en dat een partij hierdoor geraakt wordt, lijkt het alleen maar te gaan over welke partij de meeste zetels heeft. Maar in onze representatieve democratie draait het toch echt om degene die zij representeren, het volk. Natuurlijk is het nooit fijn om een belangrijke pion te verliezen, dus voelt het oneerlijk dat iemand dan zelf verder gaat.

Goed om te zien dat partijen laten merken dat zij deze ontwikkelingen ook in het belang van het volk betreuren. Toch wil ik vooral de twee heren even in de spotlights te zetten: Samen 0164, PUNT!

Columns vertegenwoordigen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl