Column: Wij kunnen nog veel leren van kinderseries

Elke ochtend kijk ik met mijn zoontje mee naar de Bing animatiefilms. Ik ken alle afleveringen uit mijn hoofd. De laatste tijd betrapte ik mezelf op het feit dat ik steeds meer behoefte kreeg om meer afleveringen te kijken, omdat ik dan vrolijke rondspringende konijnen kon zien, die praten met vliegende poppen en in een handomdraai huizen kunnen veranderen in auto’s of bloemen.

Door: Volkan Tasdan

Zalig, een fantasieverhaal. Tien minuten kijken naar figuren die het veel beter hebben dan wij. Mijn zoontje, helemaal opgegaan in het filmpje, maakt zich alleen maar zorgen over het feit dat de aflevering bijna afgelopen is. Prachtig! Toch vroeg ik deze week of ik naar het ontbijtnieuws mocht kijken. Met wat gemompel keurde hij het goed en nadat hij het lachje van Jan de Hoop had gezien sprong hij op bij het zien van een lange stoet van tractoren.

– “Zijn ze aan het racen pap?”

– “Nee ze zijn boos Timmie.

– “Krijgen ze straf?”

– “Nee ze zijn gestraft voor iets wat ze niet hebben gedaan.”

Hij snapte er niets van en wilde weer naar Bing kijken. Maar toen zag hij explosies in woonwijken en weer sprong hij op. Hij vroeg welk computerspelletje dat was . Ik zei dat het geen spel was maar dat mensen boos waren.

– “Hebben zij ook straf?”

– “Nee mensen willen hun gelijk hebben Timmie.

– “Maar jij zegt toch dat mama altijd gelijk heeft?”

Hij snapte er niets van en vroeg weer om Bing. Toen hij het beeld zag van klimaatactivisten die op een weg arm in arm zaten te schreeuwen keek hij alweer heel erg verbaasd. “ Daar rijden toch auto’s, dat mag toch helemaal niet?” Ik wilde niet weer in herhaling vallen maar moest hem toch zeggen dat ook deze mensen boos waren. Hij fronste zijn wenkbrauwen alsof hij wilde zeggen dat grote mensen vreemde wezens zijn.

Ik heb toen maar het initiatief genomen om weer naar Bing te kijken. Daar is geen enkel poppetje boos, en als er iemand boos is, wordt het uitgepraat en binnen die 10 minuten knuffelen zij elkaar. Wij kunnen nog veel leren van kinderseries.

Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten, gastschrijvers, analisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl

Cartoon-effect made with Cartoon.pho.to