De Brabantse Wal-asperge vanaf nu Europees beschermd

BRABANTSE WAL / BRUSSEL – De Europese Unie heeft de Asperge die op de gronden van en om Bergen op Zoom wordt geteeld op de lijst met met beschermde producten geplaatst, naast illustere producten als Griekse fetakaas, Parmaham en Edammer of Goudse kazen.

Voortaan is 'het witte goud' van de Brabantse Wal een officieel beschermd product. Dat betekent nogal wat, zowel als erkenning voor de kwaliteit als voor het vermarkten van dit streekproduct. Telers reageren terecht trots op de plaatsing op de lijst die nu Europa-breed zo'n 1320 producten behelst. Alleen hier geteelde asperges mogen het label 'Brabantse Wal-asperge' dragen.

Smaak is echt anders

Volgens de Europese commissie, die beslist of een product op deze lijst hoort, is de kenmerkende licht-zoute en niet-bittere smaak bepalend. Daarmee onderscheidt een hier geteelde asperge zich van elders geoogste soortgenoten. De reden voor die aparte smaak is grotendeels te wijten aan de licht zilte zeelucht die geregeld over de Brabantse Wal waait, in combinatie met de specifieke voedingsbodem. Omdat de Brabantse zandgronden bij de de wal overgaan in Zeeuwse klei ontstaat een bijzondere grondwatersoort, met een eigen mineralensamenstelling die mede de smaak van de asperge bepaalt.