De Frans-Mediterrane smaakverrassingen van Moerstede

We gaan met lunchtijd op het terras aan tafel en kiezen uit de kleine kaart: de clubsandwich, steak tartare, salade van gerookte eend, Flammkuchen en kip Tandoori. Als dessert kiezen we voor koffie met ijsgebak. (Tekst: Han Verbeem; foto's: Hans-Jorg van Broekhoven / Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – De natuurgebieden rondom Bergen op Zoom hebben veel moois te bieden, óók op culinair gebied. Zo gaan we op een zonnige vrijdagmiddag met een gezelschap langs bij restaurant Moerstede, aan de Vogelenzang in het buitengebied van Bergen op Zoom (bereikbaar via de Moerstraatsebaan). Uiteraard hebben we vóóraf wel gereserveerd, want het wil er wel eens druk zijn. We kennen het restaurant al geruime tijd en kunnen hier vertrouwen op een constante kwaliteit. Moerstede weet de klassiek Franse keuken te voorzien van Mediterrane accenten uit Portugal en Italië en komt daarmee verrassend uit de hoek.

Zoals een carpaccio van eend met pistache pesto en olijfolie, of een pastrami met kalf en Oosterse pickles; we noemen enkele voorbeelden uit de ruime selectie van voorgerechtjes. Maar ook de hoofdgerechtenkaart biedt veel moois: tarbot, kabeljauw en zeebaars voor de visliefhebbers; of scaloppine, entrecote en shortrib (met zwezerik) als vleesgerechten. Op de dessertkaart zien we heerlijke klassiekers staan zoals de welbekende crème brûlée, pana cotta maar ook een mille feuille of een Pavolova. Even over het laatstgenoemde dessert: de Pavlova is een gerecht van méringue en fruit, vernoemd naar de Russissche danseres Anna Pavlova. Tijdens een tournee in de jaren '20 van de vorige eeuw door Nieuw-Zeeland en Australië zou dit speciaal voor haar zijn gemaakt. Sindsdien geldt de Pavlova 'down under' als favoriet gebak tijdens feestdagen.

Kleine kaart

We gaan echter rond het middaguur aan tafel en nemen plaats aan een tafel op het tuinterras. We zitten in alle rust en afzondering, vér weg van de stedelijke drukte, en genieten van de groene omgeving. Het zomerse vakantiegevoel is compleet! Daarbij laten we ons verrassen door de lunchkaart oftewel de 'kleine kaart'. Vóór we de keuze maken van de kaart worden enkele karaffen met water op tafel geplaatst, en schaaltjes met geroosterde amandelen en groene olijfjes. Wat de wijn betreft gaan we voor de Santa Digna: een Chileense chardonnay van Miguel Torres uit 2016. Een heerlijke frisdroge witte wijn met karakter, stevig maar niet té overheersend. 

Clubsandwich

De keuzes voor de gerechten zijn snel gemaakt. Mijn keuze gaat uit naar de clubsandwich met gerookte kip, eiersalade, tomaat, gerookte zalm en krabsalade. Onze tafelgenoten bestellen respectievelijk de salade van rookte eend (met avocado, peer, sinaasapel en walnoot), de Elzasser Flammkuchen (met rode ui, zure room, gerookte ham en spekjes), de kip Tandoori (van boederijhoen met tandoorisaus en kokosrijst) en de steak tartare: gemalen van 100% Iers Hereford-rund en aan tafel bereid. De gerechten worden geserveerd met knapperige Franse frietjes.

Genieten

De kaart mag misschien 'klein' zijn, maar dat geldt zeker niet voor de kwaliteit van de gerechten: we genieten met volle teugen en de smaaknuances komen volledig tot hun recht. De sandwich is bijna een maaltijd op zich, goed belegd met forse plakken zalm en heerlijk knapperige gepakken bacon als accent. Ook de combinatie gerookte eend met de zoetfrisse accenten van peer en sinaasappel doen het prima! De Flammkuchen is een specialiteit uit de Elzas die de laatste jaren ook in onze landstreken aan polulairiteit wint. De 'vlammenkoek', letterlijk vertaald, heeft een dunne bodem van brooddeeg. In vroeger tijden werden ze gebakken in de -toen nog- houtgestookte ovens van de broodbakkers.

Schuimgebak

En dan het dessert. We nemen gezamenlijk koffie na met daarbij twee taartjes van schuimgebak en roomijs, die we aansnijden en onderling aan tafel verdelen. Daarbij is er nog tijd én ruimte voor een tweede en zelfs derde kopje. Voor een lunchmaaltijd hebben we méér dan genoeg gegeten en vooral de zomerse beleving doet het 'm. Rond half vijf vertrekken we en de tijd lijkt voorbij gevlógen. Tot de volgende keer, zo zwaait de eigenaresse ons na, en wat ons betreft is dat: tot snel!

  • Restaurant Moerstede, Vogelenzang 5, 4614 PP Bergen op Zoom. Voor openingstijden en de menukaart, zie de website: www.moerstede.nl