Jonge Duitse roeiers bereiken na 300 kilometer Bergen op Zoom

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

BERGEN OP ZOOM – Dertien jongeren van de Duitse roeivereniging Benrath uit Düsseldorf, in de leeftijd van 15 tot 24 jaar, hebben de afgelopen twee weken de Maas afgeroeid. Zij zijn begonnen in Maastricht en eindigden hun tour in Bergen op Zoom, waar ze uiteraard op bezoek kwamen bij roeivereniging Aquarius.

Ruder-Gesellshaft Benrath organiseerde ook dit jaar weer een zomerkamp voor haar jeugdleden. Sommigen gaan al voor de tiende keer mee. Ze bepalen elk jaar een nieuwe route en zijn geheel zelfvoorzienend. Er wordt in tourbeurten gekookt en de logistiek van bagage en botentrailer is uitdagend omdat het afhangt van het aantal mensen met geschikte rijbewijzen in de groep.

Lunchen in de boot

Per dag wordt 25 tot 35 km geroeid, ongeveer zes uur per dag. In de boten wordt ook geluncht. Ze roeien in twee boten waarin per boot vier roeiers en één stuurman (m/v) plaatsnemen. In Düsseldorf roeien deze sportievelingen op de Rijn. Het was hier dus even wennen want op de Maas bleek minder stroming dan ze gewend waren. Ze werden bovendien met nieuwe uitdagingen geconfronteerd. Op sommige plekken kwamen ze wel veel pleziervaart tegen waardoor ze op een andere golfslag moesten inspelen.

Dit team roeit zelf in stevige, brede boten. Daarom vonden ze het heel leuk om eens in de gele oefenboten en ranke skiffs van Aquarius te mogen roeien. Ze denken er nu over om zelf ook zo'n 'Banana boat' te gaan aanschaffen.

Indrukwekkend

“We enjoyed our visit to RV Aquarius a lot, because it had a 'sea feeling' and we had the possibilty to row”, aldus Ronja Unverhau, de coördinator jeugdzaken van RG Benrath. De roeiers vonden het ook indrukwekkend dat het Aquarius-gebouw hergebruikt is en voornamelijk door inzet van vrijwilligers wordt opgeknapt en onderhouden. Ze hopen dat veel geïnteresseerden zich gaan melden voor “this awesome sport” in Bergen op Zoom.

Duurzame toekomstplannen

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij RV Aquarius. Het hele gebouw heeft een tweede leven gekregen als clubhuis. Het is de bedoeling dat het ook gebruikt gaat worden door groepen die een leuke locatie zoeken om bijeen te komen. Toekomstplannen zijn nog het realiseren van een groen dak en fruitbomen in het kader van de plukroute in Bergen op Zoom. Gezien de beperkte financiële middelen van de roeivereniging zijn ze heel blij met de participatie van vrijwilligers en van maatschappelijk verantwoorde ondernemers. Langzaam, maar gestaag, komt het doel in zicht!

Zin om ook te gaan roeien? Dat kan al voor 5 euro per uur en een proefles is gratis. Meehelpen met het afwerken van het duurzame gebouw? Neem gerust eens contact op, om je aan te melden of voor meer informatie: info@rvaquarius.nl

Foto's: RV Aquarius