Delphi: Griekse vakantiestemming op de Grote Markt

Tekst en foto's: Han Verbeem

BERGEN OP ZOOM – Bergen op Zoom heeft veel te bieden op culinair gebied! KijkopBergenopZoom laat de lezers deze zomer kennismaken met een aantal restaurants en horecagelegenheden en we nemen daarbij letterlijk de proef op de som. Deze keer zijn we te gast bij Grieks restaurant Delphi op de Grote Markt, al sinds 1982 een begrip in de regio voor de liefhebbers van de authentieke Griekse keuken.

Het moet gezegd: we hébben iets met de Griekse eetcultuur. Vele reizen naar de Peleponnesos, de eilanden in de Ionische zee en Kreta hebben daar ongetwijfeld toe bijgedragen. En met de zomerse temperaturen is zelfs de Grote Markt in ons eigen Bergen op Zoom eventjes een Mediterraan vakantieparadijs. We gaan aan tafel -zoals het met deze zomerse temperaturen hoort- op het mooie terras. Op de dag na Hemelvaart is het er gezellig druk, met toeristen van over de grens. Op de tafeltjes achter ons horen we mensen in het Duits, Frans en ook in de onmiskembare Vlaamse tongval spreken. De stemming zit er nu al in!

Octopus 

Als welkomstdrankje krijgen we een ijskoud gekoelde Ouzo, de bekende anijsdrank die als dégestief de smaakpapillen doet opwarmen. Vanuit de menukaart kiezen we een voorgerecht, en daarin zijn we unaniem: we gaan voor de Oktapodi sto Grill (14,50 euro): de octopus van de grill, bereid met olijfolie en balsamico-azijn. 'Indien voorradig', zo staat op de kaart, en we hebben geluk. Een heerlijk gerecht, waarbij de doorrookte grillsmaak goed tot z'n recht komt. Niet te overheersend, en de structuur van de octopus is opvallend mals en soepel. Hierbij drinken we een koel, oer-Hollands pilsje van de tap. Een combinatie die het opvallend goed doet. We zijn het er over eens: hier komen we nog zeker eens voor terug.

Grill

Voor de hoofdgerechten kiezen we elk een grillschotel. Mijn tafelgenoot gaat voor de klassieke Mixed Grill (17,50 euro) met een combinatie van verschillende soorten vlees. Zoals een souvlaki (vleesspies), bifteki (gekruid gehakt) en een suzuki (Griekse hamburger). Zelf neem ik de Retsina-schotel (16,50 euro) met een combinatie van varkenshaas, mousaka, souflaki en gyros. Heel geraffineerd is het mini-schoteltje waarin de mousaka (het klassieke ovengerecht met aubergines, gehakt en aardappelen) is bereid.

Heerlijk gekruid

De grillgerechten zijn uitstekend bereid. Supermals, zeker niet doorbakken of taai, en heerlijk gekruid. Vooral bij de suzuki proef je de thijm, roosmarijn en dille. Mooi in balans en in gedachten zijn we weer terug in Kreta, op de beroemde kruidenmarkt in het centrum van Heraklion aan de Odos 1866 (een straat genoemd naar het jaar van opstand tegen de Turkse bezetters – dit even terzijde). Ook de mooie, volle rode wijn die we bij het hoofdgerecht drinken brengt ons helemaal in vakantiesfeer: een dieprode Odé Boutari, geproduceerd in de streek rondom Korinthe en samengesteld uit een combinatie van de milde Agiorgitiko en de meer krachtige Sauvignon-druif. Maar dan… brengt het carillon van de Peperbus ons weer snel thuis. Tijd voor een afsluiter.

Metaxa en Koumquad

Voor een nagerecht is nauwelijks plaats meer, na de rijk gevulde grillschotels. Daarom kiezen we voor een écht Griekse afsluiter van het diner: een kop Griekse koffie (medium-zoet); deze wordt geheel volgens de traditie ongefilterd geserveerd, waarbij het extra fijngemalen drab naar de bodem is neergezonken. Naast de koffie drinken we een Grieks aperitief: mijn tafelgenoot neemt een Koumquat; een zoete likeur van de gelijknamige sinaasappels, een specialiteit uit Korfoe. Zelf neem ik een Metaxa (de klassieke Griekse brandewijn) en ga voor de vijf sterren-versie. Na afloop, als de rekening is voldaan, mogen we nog niet van tafel vóórdat we nog een extra drankje van het huis hebben gehad. "Nog een Metaxa?", vraagt de ober. Hij komt toegesneld met ditmaal de zéven sterren-variant. "U proeft het verschil", merkt hij fijntjes op en heeft daarin he-le-maal gelijk. Voldaan verlaten we de tafel, op weg naar huis, teruggekeerd van deze korte mini-vakantie naar het zonnige Griekenland…