Dertigduizend bezoekers voor Kunsten in de Monumenten

BERGEN OP ZOOM – Het weekeinde van de Open Monumentendag –in Bergen op Zoom bekend als Kunsten in de Monumenten– is een groot succes gebleken. Op basis van een eerste inschatting van de organisate waren er landelijk ruim één miljoen bezoekers. Op de lijst van best bezochte gemeenten staat Bergen op Zoom (mét de Brabantse Wal) op de derde plaats met 30.000 bezoekers. Stadspaleis Het Markiezenhof trok 4.500 bezoekers en het succesvolle evenement PopMonument circa 3.000 (voornamelijk jonge) mensen. Daarmee komt de Markiezenstad ná Amsterdam (38.000 bezoekers) en Dordrecht (31.000 bezoekers).

Dit jaar was de landelijke opening van het monumentenweekeinde in Bergen op Zoom waarbij prof. mr. Pieter van Vollenhoven donderdag het startsein gaf.  De landelijke Stichting Open Monumentendag is uitermate tevreden over het aantal en over het verloop van de dag. "Het thema Kunst & Ambacht sprak een brede publieksgroep aan; jong en oud heeft twee dagen lang kunnen genieten van monumenten, verhalen, kunst en ambacht", meldt de organisatie.

Kunst & Ambacht

Bezoekers konden op allerlei manieren kennismaken met Kunst & Ambacht tijdens de 29ste Open Monumentendag. Talloze monumenten gratis opengesteld met fraaie interieurs, toepassingen van vakmanschap en activiteiten met en door kunstenaars en ambachtslieden. Er waren demonstraties, workshops, tentoonstellingen, atelierroutes, historisch theater, muziekuitvoeringen, modeshows, en er was ook veel voor kinderen te doen. Opvallend was dat er dit jaar meer gezinnen met jonge kinderen waren en meer jongeren. Ook waren er meer bezoekers van buiten de eigen gemeente en meer toeristen, zo constateert de organisatie.

Kijk hier voor het fotoalbum van de open dag op landgoed Mattemburgh (zondag 13 september)

Kijk hier voor het fotoalbum van Kunsten in de Monumenten, binnenstad (zaterdag 12 september)

Kijk hier voor het fotoalbum van  de heropening van de Gevangenpoort (vrijdag 11 september)

Kijk hier voor het fotoalbum van de openingsmanifestatie (donderdag 10 september)

Foto's Hans-Jorg van Broekhoven / Han Verbeem