Dikke Boom bevrijd van draden en gesnoeid

BERGEN OP ZOOM – De 150 jaar oude plataan op het Gouvernementsplein is een icoon geworden in de Bergse binnenstad. Er is zelfs een gedicht voor geschreven, ter bescherming van de groene reus. Dat staat er al weer heel wat jaren voor, op een metalen bord. Toch waren er zorgen over het welzijn van de boom, die vandaag een snoeibeurt kreeg werd bevrijd van de oude bedrading om diens takken.

Eén van de mensen die zich al even publiekelijk zorgen maakt over de Dikke Boom is raadslid Louis van der Kallen. Hij stelde er in augustus meermaals vragen over, eerst in een brief die vooral ging over de straling van draadloze routers, wifi en 5G. Ook deze oude boom zou er last van hebben, vreest hij. Later die maand schreef hij het college nog een keer aan, omdat de plataan niet gezond zou zijn.

De BSD'er wil dat er onderzoek naar wordt gedaan. In een korte telefonische reactie vertelt hij dat er al om acht uur 's ochtends een hoogwerker stond. Hij heeft gevraagd of het nu weggehaalde dode hout onderzocht kan worden maar daar nog geen reactie op gehad. "Mijn gevoel zegt dat de kroon van de boom al enige jaren dunner wordt maar ik heb er nog niet voldoende bewijs van."  

Bedrading

Een ander punt dat een aantal keren de media haalde, waren oudere elektriciteitskabels die om een deel van de takken van de boom gewikkeld zaten. Ooit waarschijnlijk losjes aangebracht maar inmiddels behoorlijk strak, omdat een boom nu eenmaal groeit. Die zijn ze er voor sfeerverlichting door de toenmalige ondernemersorganisatie in gehangen. Aangezien die niet meer bestaat is door de gemeente zelf besloten dit eruit te laten halen.

Er is zelfs een Facebookpagina gemaakt voor (en 'door') de boom…

Foto's: Chris van Klinken