Dossier Bravis: Ton Linssen helemaal klaar met ‘dorpspartij GBWP’

BERGEN OP ZOOM – Ton Linssen is nog steeds woest over hoe zijn motie over de Bergse ziekenhuispercelen werd weggestemd. Hij baalt van hoe het op een slecht gespeeld bordspel begint te lijken: “Dorpspartij GBWP regeert onze stad met harde hand. Ze zijn Het Dorp voorbij maar komen niet verder dan Algemeen Fonds. En daarna is het steeds weer drie stappen terug.”

De voorman van Lijst Linssen klinkt aangeslagen. “Ik ben absoluut nog niet heen over wat me vorige week overkwam. Ben ook niet van plan me zo te laten behandelen.” In de raadszaal werd duidelijk, tegen de verwachtingen in; de coalitie gaat niet mee met zijn motie om de zorgfunctie van het Bravis-ziekenhuis in Bergen op Zoom veilig te stellen. Ton: “Er zijn duidelijk instructies gegeven aan en door de coalitie.” Maar snappen doet ie het niet, het waarom van de plotse draai blijft gissen. “Dit is op alle fronten niet uit te leggen.”

Geen durf

Met name GBWP wordt door het raadslid als kwade genius gezien. Hij blijft de vergelijking maken het bordspel Monopoly en valt vooral over het feit dat het college, in deze aangestuurd door wethouder Patrick van der Velden en burgemeester Frank Petter, geen kansen durft te pakken. “Steeds weer drie stappen terug, we komen zo nooit verder.” Ook raadslid Gertjan Huismans (PUNT) krijgt een veeg uit de pan: “Die moet z’n zetel maar oppakken en naar Roosendaal verkassen, hij lijkt zich eerder om die belangen druk te maken dan de onze.”

Centenkwestie

De verhuis van Bravis naar Roosendaal is en blijft een slechte zaak, aldus Linssen. Hij wijst op de structurele verkeersproblemen op de A4, het teruglopende aanbod in openbaar vervoer en vooral het feit dat een verzorgingsgebied van 130.000 mensen straks geen ziekenhuis in de buurt meer heeft. “Een ordinaire centenkwestie”, die hij tot in de Tweede Kamer en in de zorgverzekeringswereld aan gaat kaarten.

Het zit hem dwars dat maar niet duidelijk wordt waarom ineens zo voorzichtig wordt gedaan. Eerder werd openbaar dat hij in gesprek is met serieuze Belgische zorgaanbieders die zeer geïnteresseerd zijn in de Bergse ziekenhuislocatie en faciliteiten. “Het is onze verdomde plicht om er alles aan te doen hier goede zorg te behouden. Dat ziekenhuis is met maatschappelijk geld gebouwd.” Of de investeerders en zorgaanbieders nog veel zin en vertrouwen hebben in Bergen op Zoom en haar bestuurders, moet nog blijken. “Ik moet nog met ze spreken, na wat vorige week is gebeurd. Dit is natuurlijk niet goed geweest voor het verwezenlijken van nieuwe plannen.”

Niet opgeven

Ook met het college heeft Linssen nog geen contact gehad, na de bewuste raadsvergadering. “Fatsoenshalve had ik nog wel een telefoontje verwacht van een collegelid over wat er gebeurde, maar er kwam helemaal niets. Zelf ben ik nog steeds niet afgekoeld dus het leek me beter nog even geen contact te zoeken.” Hij is in ieder geval niet van plan op te geven vooralsnog en gaat één dezer dagen met de betreffende zorgaanbieders in gesprek, ondanks het “compleet verkeerde signaal” dat bestuurlijk Bergen op Zoom afgaf.

Foto: Ton Linssen