Duurzaam inititief Lodijke op vrolijke wijze in gebruik genomen

BERGEN OP ZOOM – Met de onthulling van een gedicht en een scherm waarop onder meer te zien valt hoeveel energie is opgewekt, werd vandaag op basisschool Lodijke een duurzame zonne-energiecentrale officieel in gebruik genomen. Een trotse schooldirecteur is blij met het resultaat en ook wethouder Harijgens was onder de indruk, om meerdere redenen…

Een ‘mazzelkont’, noemt directeur Rinus Davidse van basisschool Lodijke zich. Hij is trots op zijn ‘nieuwe’ school en zijn team. “We hebben heel wat voor onze kiezen gehad hier”, vertelt hij. “In zes weken tijd moest alles gebeuren." Hij doelt op de zomervakantie, waarin de school werd verbouwd, heringericht en een moderne zonne-energie opwekkende eigen centrale kreeg.

Flexibele klassenverdeling

Het vroeg een voorbereiding van twee jaar, vertelt Davidse. Na 27 jaar was het hoog tijd het schoolgebouw eens op te knappen en te laten voldoen aan de huidige ideeën over onderwijs, zoals Lodijke die hanteert en verder in gaat voeren. De starre wijze van verdeling in klassen wordt langzaam steeds meer losgelaten, aldus de directeur. “We willen snelle leerlingen de kans bieden om bepaalde lessen in een hogere klas te volgen, en andersom. Daarom zijn nu de muren tussen de klassen letterlijk en figuurlijk opengebroken.” Hij legt uit dat de werkwijze langzaam wordt ingevoerd en over twee jaar heel normaal moet zijn, voor zowel leerlingen en ouders als voor de mensen voor de klas.

Rendement

Davidse: “We vallen onder de Louis Porquin Stichting en die heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. We kregen er niet voor niets een Groene Pluim voor. Aangezien wij de grootste school zijn, viel hier het meeste rendement te halen. Daarom kregen we als eerste deze nieuwe installatie.” Die moet zich in ongeveer zes jaar terugverdienen. De zonnepanelen leveren namelijk 120.000 Kilowattuur op, terwijl de school er nog maar zo’n 40.000 gebruikt. De rest gaat het elektriciteitsnet in en levert de onderwijsinstelling geld op. Vanwege slimme en besparende verlichting verbruikt de school voortaan jaarlijks zo’n 70.000 kWh minder.

Idee voor de gemeenteraad

Van de heropening en de ingebruikname van het duurzame systeem werd woensdagochtend een officieel moment gemaakt, al zijn de lessen natuurlijk al weer een aantal weken gewoon aan de gang. Daarom was onder meer Wethouder Andrew Harijgens te gast, die blij was op de Dag van de Duurzaamheid aandacht te kunnen besteden aan dit initiatief. Hij onthulde samen met directeur Davidse een scherm, waarop te volgen is hoeveel energie er is opgewekt en wat dat de school oplevert. Harijgens was niet alleen onder de indruk van die milieubesparende aanpak. Hij was tevens aangenaam verrast toen de directeur zijn hand opstak en alle kinderen meteen stil waren. “Dat voorbeeld neem ik mee naar de gemeenteraad”, zei de bestuurder.

Loyalty Solar realiseert 480 zonnepanelen voor LPS Lodijke in Bergen op Zoom from Loyalty Solar BV on Vimeo.