Een voormalig laborant, steeds op zoek naar de juiste chemie voor Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM – Wethouder Patrick van der Velden heeft, sinds de herschikking van de portefeuilles, ook de binnenstad onder zijn hoede. Geen eenvoudig dossier, en iedereen vindt er wat van. Hij ziet het vooral als een mooie uitdaging en heeft alle vertrouwen in samenwerkingsverbanden met belanghebbenden die met het stadshart te maken hebben. KijkopBergenopZoom.nl vroeg zich af hoe goed de stad deze wethouder eigenlijk kent. Tijd dus voor een nadere kennismaking.

Door: Mireille Hoetelmans

Patrick van der Velden, geboren en getogen Bergenaar, volgde aan de laboratoriumschool Zeeland de opleiding tot chemisch analist. “Het had ook een studie in de richting van bio of medisch laborant kunnen worden, mijn voorkeur stond niet direct vast”, vertelt hij. “Van meerdere stofjes één maken sprak mij echter enorm aan. Het lijkt allemaal heel theoretisch maar soms vond je het antwoord juist vooral in de praktijk, wat je dan later wél moest kunnen onderbouwen natuurlijk. ‘Learning by doing’ is toch wel mijn devies.”

Tijdens zijn dienstplicht kwam Patrick bij de geneeskundige troepen terecht, alwaar zijn praktische aanpak de patiënten weer op de been hielp. Ook in Bergen op Zoom bleven zijn kwaliteiten niet onopgemerkt; de mensen achter De Blauwe Schuit, de voetbalvereniging én de lokale politieke partij GBWP wisten hem te vinden, in een aantal gevallen vanwege zijn verbindende kracht en bestuurlijke capaciteiten. Van der Velden: “De toenmalige GBWP wethouder Cees van der Weegen kende ik goed. Hij en mijn achterneef Peter van der Velden inspireerden me, ik wilde politiek actief worden en wist al snel dat het een lokale partij moest zijn.” Het werd GBWP, waar hij ad interim secretaris werd. Om vervolgens politiek carrière te maken, van duo-raadslid tot acht jaar fractievoorzitterschap, alvorens hij zich wethouder mocht noemen.

‘De politieke lijn is uitgezet en nu moeten we komen tot realisatie!’

“Ik ben geen showman op zoek naar volgers”, zegt de wethouder over zijn stiel. “We moeten het samen doen! En dat kán hier ook. Dat vind ik zo mooi aan Bergen op Zoom: de vele vrijwilligers. Wanneer er  iemand iets op poten wil zetten, haken er altijd wel mensen aan, om de handjes uit de mouwen te steken of creatief mee te denken.” Dat is maar goed ook, vindt hij; “Een wedstrijd win je nooit alleen en Bergen op Zoom staat voor een grote uitdaging!”

Deze gemeente doet het wat dat betreft niet slecht, vindt Patrick, en krijgt steeds vaker gehoor bij de provincie, waar men inziet dat West- Brabant een gebied is met serieuze ontwikkelings- en groeimogelijkheden. Gedeputeerde Henri Swinkels sprak tijdens de opening van het Facilitair Bedrijf nog over de kracht van het vrijwilligerswerk en het Bergs cultureel erfgoed. Dat sprak Patrick aan natuurlijk; “We hebben een parel maar we moeten het zichtbaar maken! De kracht is samenwerking en creativiteit!” Dat overstijgt wat hem betreft de gemeentegrenzen. De drie Brabantse Wal gemeenten en ook duostad Roosendaal moeten hun posities verder versterken in West-Brabant, vindt de wethouder.  Ook al koos hij ooit heel bewust voor een lokale partij, dat is geen enkele belemmering om ook buiten de gemeente samenwerking op te zoeken. Hij haalt nogmaals de vergelijking met een wedstrijd aan: “Om die te winnen moet je een teamplayer zijn!”

Foto: Mireille Hoetelmans