En het gaat los, met de 44e editie van JazzBoZ…

Na de officiële aftrap van JazzBoZ volgt in Gebouw-T een optreden van Arp Frique: “Een pulserende New York style live disco, verweven met Caribische en Cape Verdean invloeden.” (Tekst: Han Verbeem, foto's: Hans-Jorg van Broekhoven)

BERGEN OP ZOOM – De 44e editie van JazzBoZ is officieel van start. In Gebouw-T telt voorzitter Peter Mennes de seconden af: "Tien, negen, acht, zeven…" tot bij 'nul' de confettishooters knallen. Tussen de neerdwarrelende snippers volgt een applaus vanuit de zaal met sponsoren en genodigden. Drie dagen is de binnenstad van Bergen op Zoom ondergedompeld in een bruisend feest van muziek en gezelligheid.

Hoofdsponsor Rabo is wederom de drijvende kracht achter de JazzBoZ en ook in 2020 tekent de bank opnieuw voor de sponsoring. "Rabo-directeur Ed Vreman kan tot zijn spijt vanavond niet aanwezig zijn bij de opening", meldt voorzitter Mennes. Maar in een videopresentatie geeft Vreman alsnog zijn felicitaties door aan het publiek, muzikaal ondersteund door een jazzy pianobewerking van de prelude & fugua no. 2 van Bach. De aanwezigen ontvangen vervolgens een 'goody bag' met allerlei gesponsorde weggevertjes. Zoals een programma-overzicht, een JazzBoZ-pen, een Rabobank-keycord, een kazoo, oordopjes (voor als het écht gezellig wordt), pepermuntjes en pleisters voor de blaren, paracetamol, een flesje water, een CD van de Red Dice Jazz Band. Dit alles in een zwart stoffen rugtasje met daarop het JazzBoZ-logo. 

Jazzpercience verzet naar 7 september

Het meerdaagse jazzevenement mag vriijdagavond officieel van start gaan; de optredens zelf zijn allang begonnen. Zo was er overdag ondermeer het JazzCape Basisschoolconcert in de stadsschouwburg. Donderdagavond was een spectaculair event gepland op de dak van een parkeergarage, de Jazzperience. Maar helaas, zo zegt Mennes, gooiden de weeergoden roet in het eten. "In de middag werd duidelijk dat er windkracht 5 op komst was, en daarmee was het onverantwoord om de Jazzperience door te laten gaan." Maar, voor degenen die kaarten hebben gekocht, niet getreurd: er is inmiddels een nieuwe datum geprikt in het najaar: zaterdag 7 september. "We hopen dat het deze nazomer nog mooi en zonnig weer zal zijn en dat het dan droog blijft."

  • De JazzBoZ gaat vrijdagavond in de binnenstad volop van start met de Jazz en Route en ook op de pleinen zijn er optredens. Voor het complete programma, zie: www.jazzboz.nl